Niskokaloryczne substancje słodzące nie wzmagają apetytu i nie mają zauważalnego wpływu na sytość – wynika ze stanowiska ekspertów opublikowanego w Nutrition Bulletin, czasopiśmie naukowym dostarczającym najnowszych informacji i recenzji ze świata nauk o żywieniu.
„Eksperci z różnych dziedzin zgodzili się między sobą, że niskokaloryczne substancje słodzące rzeczywiście działają – mówi Adam Drewnowski, profesor epidemiologii, dyr. Centrum Zdrowia Publicznego i Odżywiania w Szkole Zdrowia Publicznego oraz Centrum Badań nad Otyłością University of Washington w Seattle (USA) i dodaje: – Wszelkie badania międzynarodowych agencji w zakresie toksykologii i bezpieczeństwa stosowania konsekwentnie zaświadczają, że są one bezpieczne i skuteczne”.
Uzgodnione stanowisko międzynarodowych ekspertów w dziedzinie nauk o zdrowiu potwierdza pozytywne wyniki niedawnych badań naukowych dowodzących, że LCS nie wzmagają apetytu i nie wywierają dostrzegalnego wpływu na sytość. Mogą zaś wspomagać odchudzanie w warunkach rzeczywistych, jeśli stosowane są jako element behawioralnego programu odchudzania. Eksperci podkreślają, że niedawne przeglądy systematyczne i metaanalizy sformułowały wniosek, że stosowanie LCS w miejsce cukrów skutkuje umiarkowaną utratą masy ciała (<1 kg w ciągu kilku tygodni). W świetle niedawnego randomizowanego badania kontrolowanego napoje z LCS dają większą, 3-miesięczną utratę masy ciała niż woda. Stosowanie LCS jest również charakterystyczną cechą osób, którym udaje się utrzymywać obniżoną masę.
Zgodnie z opublikowanym stanowiskiem, pokarmy i napoje słodzone LCS sprzyjają ograniczaniu spożycia energii, jeśli stosowane są w miejsce bardziej kalorycznych pokarmów i napojów. Korzyści z LCS mogą być większe w przypadku napojów, gdzie cukier jest głównym lub jedynym źródłem energii niż w przypadku pokarmów stałych, gdzie potrzebne mogą być inne makroskładniki odżywcze, by zastąpić cukier i zapewnić objętość.
Spożycie energii ad libitum jest niższe w przypadku produktów słodzonych LCS, ponieważ ludzie tylko częściowo kompensują sobie brakujące kalorie. Poziom kompensacji może zależeć od wielu czynników związanych z postacią fizyczną i ilością, jak również z rozkładem w czasie i czynnikami indywidualnymi. Zdaniem ekspertów, chociaż potrzeba więcej danych z długotrwałych interwencji, wydaje się, że LCS, zwłaszcza w napojach, mogą być pomocne w utrzymywaniu ograniczonego spożycia energii.
Uczenii zgadzają się również, że niskokaloryczne substancje słodzące mogą mieć korzystny wpływ na poobiedni poziom glukozy i insuliny u osób zdrowych i u cukrzyków, a także na zdrowie jamy ustnej, gdy używane są w pokarmach, napojach, paście do zębów i lekach, o ile inne składniki tych produktów nie powodują próchnicy lub erozji.
„Utrzymywanie właściwej masy ciała jest jednym z głównych powodów stosowania niskokalorycznych substancji słodzących i uważam, że dysponujemy obecnie ogromną liczbą badań potwierdzających, że niskokaloryczne substancje słodzące są pozytywnym, a nie negatywnym, narzędziem kontroli masy ciała. To przekaz, który powinien zdobyć szersze uznanie – podsumowuje James Hill, profesor pediatrii i medycyny, dyrektor wykonawczy Anschutz Health and Wellness Center przy University of Colorado School of Medicine (USA).
Autorzy opublikowanego w Nutrition Bulletin stanowiska spotkali się przy okazji tegorocznej Konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia ds. Substancji Słodzących (International Sweeteners Association). ISA jest organizacją non-profit zarejestrowaną zgodnie z prawem belgijskim, reprezentującą europejskich producentów i użytkowników niskokalorycznych substancji słodzących.