NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Słodziki są skuteczne i bezpieczne

Niskokaloryczne substancje słodzące nie wzmagają apetytu i nie mają zauważalnego wpływu na sytość – wynika ze stanowiska ekspertów opublikowanego w Nutrition Bulletin, czasopiśmie naukowym dostarczającym najnowszych informacji i recenzji ze świata nauk o żywieniu.

Jak twierdzi prof. Adam Drewnowski, wszelkie badania międzynarodowych agencji w zakresie toksykologii i bezpieczeństwa stosowania niskokalorycznych substancji słodzących dowodzą, że są one bezpieczne i skuteczne. fot. youtube.com

Prof. James Hill uważa, że dysponujemy obecnie ogromną liczbą badań potwierdzających, że niskokaloryczne substancje słodzące są pozytywnym, a nie negatywnym, narzędziem kontroli masy ciała. fot. youtube.com

Światowej klasy niezależni eksperci z różnych dziedzin: Sigrid Gibson, prof. Adam Drewnowski, prof. James Hill, prof. Eeva Widström, prof. Hely Tuorila i prof. Anne Raben, dokonali wspólnego przeglądu korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących (LCS) wynikających z badań naukowych. Uzgodnione stanowisko w sprawie korzyści z niskokalorycznych substancji słodzących, zostało opublikowane w grudniowym Nutrition Bulletin.

„Eksperci z różnych dziedzin zgodzili się między sobą, że niskokaloryczne substancje słodzące rzeczywiście działają – mówi Adam Drewnowski, profesor epidemiologii, dyr. Centrum Zdrowia Publicznego i Odżywiania w Szkole Zdrowia Publicznego oraz Centrum Badań nad Otyłością University of Washington w Seattle (USA) i dodaje: – Wszelkie badania międzynarodowych agencji w zakresie toksykologii i bezpieczeństwa stosowania konsekwentnie zaświadczają, że są one bezpieczne i skuteczne”.

Uzgodnione stanowisko międzynarodowych ekspertów w dziedzinie nauk o zdrowiu potwierdza pozytywne wyniki niedawnych badań naukowych dowodzących, że LCS nie wzmagają apetytu i nie wywierają dostrzegalnego wpływu na sytość. Mogą zaś wspomagać odchudzanie w warunkach rzeczywistych, jeśli stosowane są jako element behawioralnego programu odchudzania. Eksperci podkreślają, że niedawne przeglądy systematyczne i metaanalizy sformułowały wniosek, że stosowanie LCS w miejsce cukrów skutkuje umiarkowaną utratą masy ciała (<1 kg w ciągu kilku tygodni). W świetle niedawnego randomizowanego badania kontrolowanego napoje z LCS dają większą, 3-miesięczną utratę masy ciała niż woda. Stosowanie LCS jest również charakterystyczną cechą osób, którym udaje się utrzymywać obniżoną masę.

Zgodnie z opublikowanym stanowiskiem, pokarmy i napoje słodzone LCS sprzyjają ograniczaniu spożycia energii, jeśli stosowane są w miejsce bardziej kalorycznych pokarmów i napojów. Korzyści z LCS mogą być większe w przypadku napojów, gdzie cukier jest głównym lub jedynym źródłem energii niż w przypadku pokarmów stałych, gdzie potrzebne mogą być inne makroskładniki odżywcze, by zastąpić cukier i zapewnić objętość.

Spożycie energii ad libitum jest niższe w przypadku produktów słodzonych LCS, ponieważ ludzie tylko częściowo kompensują sobie brakujące kalorie. Poziom kompensacji może zależeć od wielu czynników związanych z postacią fizyczną i ilością, jak również z rozkładem w czasie i czynnikami indywidualnymi. Zdaniem ekspertów, chociaż potrzeba więcej danych z długotrwałych interwencji, wydaje się, że LCS, zwłaszcza w napojach, mogą być pomocne w utrzymywaniu ograniczonego spożycia energii.

Uczenii zgadzają się również, że niskokaloryczne substancje słodzące mogą mieć korzystny wpływ na poobiedni poziom glukozy i insuliny u osób zdrowych i u cukrzyków, a także na zdrowie jamy ustnej, gdy używane są w pokarmach, napojach, paście do zębów i lekach, o ile inne składniki tych produktów nie powodują próchnicy lub erozji.

„Utrzymywanie właściwej masy ciała jest jednym z głównych powodów stosowania niskokalorycznych substancji słodzących i uważam, że dysponujemy obecnie ogromną liczbą badań potwierdzających, że niskokaloryczne substancje słodzące są pozytywnym, a nie negatywnym, narzędziem kontroli masy ciała. To przekaz, który powinien zdobyć szersze uznanie – podsumowuje  James Hill, profesor pediatrii i medycyny, dyrektor wykonawczy Anschutz Health and Wellness Center przy University of Colorado School of Medicine (USA).

Autorzy opublikowanego w Nutrition Bulletin stanowiska spotkali się przy okazji tegorocznej Konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia ds. Substancji Słodzących (International Sweeteners Association). ISA jest organizacją non-profit zarejestrowaną zgodnie z prawem belgijskim, reprezentującą europejskich producentów i użytkowników niskokalorycznych substancji słodzących.

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Jak pokolenie Z utrzymuje work-life balance

Młodzi pracujący mają coraz większą świadomość, jak ważne jest zachowanie równowagi między obowiązkami zawodowymi a życiem osobistym. Badania pokazują, że pokolenie Z…
LEKARZInnowacjeWszechstronny lekarz

Naukowcy rozwikłali kluczową zagadkę celiakii

Osoby z celiakią muszą unikać glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą wywoływać bolesne objawy w jelitach, utrudniać wchłanianie…
LEKARZWszechstronny lekarz

Retaryfikacja wycen poprawi funkcjonowanie oddziałów neurologicznych

Rozmowa z prof. dr hab. med. Haliną Sienkiewicz-Jarosz, przewodniczącą Krajowej Rady ds. Neurologii przy Ministrze Zdrowia. Pani Profesor, Krajowa Rada ds. Neurologii…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter