Grzyby te mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, antymutagenne i antyoksydacyjne. Spowalniają starzenie się organizmu i zapobiegają stanom zapalnym. Ale to nie wszystko. Wspomagają funkcjonowanie wątroby, łagodzą dolegliwości skórne, a także spowalniają rozwój chorób degeneracyjnych, nowotworowych oraz chorób oczu.
O jakich grzybach mowa? O truflach.
Co kryją w sobie ciekawego i fascynującego? Uchylamy rąbka tajemnicy.
Trufle należą do workowców, są spokrewnione np. z pospolitymi purchawkami, ale to elita i dobro luksusowe. Występują dość rzadko. Niełatwo je znaleźć. Ich obecność zależy od wielu czynników, m.in. od gleby, warunków meteorologicznych, od obecności roślin partnerskich, a także niektórych grup zwierząt, takich np. jak dziki.
Które psy są najskuteczniejsze w szukaniu trufli? Czy kundel jest w stanie je znaleźć?
– Ważne, żeby pies był skupiony na zadaniu, na szukaniu i zgodził się oddać skarb, który znajdzie – mówi dr inż. Hanna Szmidla z Instytutu Badawczego Leśnictwa.
Co wspólnego z truflami ma Instytut Badawczy Leśnictwa? IBL odnowił tematykę hodowli trufli w Polsce. Na przykład w międzywojniu nauczyciel akademicki Politechniki Warszawskiej, prof. Stefan Bryła, miał swoją własną plantację trufli niedaleko Warszawy. Wtedy ludzie jadali trufle, często gościły one na polskich stołach. Po wojnie temat przepadł. Rozwijał się w innych krajach, jak Francja, Hiszpania, Włochy. – W Instytucie Badawczym Leśnictwa ponownie podjęliśmy temat trufli, m.in. lokalizując miejsca, gdzie rosną, rozpoznając gatunki trufli występujących w Polsce – opowiada dr inż. Hanna Szmidla.
Jakie, poza pozyskaniem samych trufli, zadania ma ich hodowla? Więcej w rozmowie poniżej, zarejestrowanej podczas Kongresu „Nauka dla Społeczeństwa”.