Sezon na grzybobranie rozpoczęty! Lekarze przypominają o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, jakich należy przestrzegać wybierając się do lasu z koszykiem. „Zbieramy tylko te grzyby, co do których mamy całkowitą pewność, że są jadalne, konsekwencje zatrucia grzybami mogą być bowiem tragiczne w skutkach” – przypomina Bożena Janicka, prezes PPOZ.
Od pokoleń grzyby zajmują ważne miejsce w naszej kuchni. Cenimy je głównie za wyjątkowy smak i aromat. Kucharze potrafią wyczarować z nich wyjątkowe dodatki do wyszukanych potraw. Lekarze przypominają natomiast, że grzyby mają także niedoceniane przez wielu walory odżywcze. To bogate źródło witamin, minerałów i aminokwasów. Warto po nie sięgnąć jesienią…
W kaloszach i z wiklinowym koszykiem
– Do wyprawy na grzybobranie trzeba się odpowiednio przygotować. Po pierwsze strój: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – taki zestaw najlepiej zabezpieczy nas przed wilgocią panującą w lesie oraz ukąszeniem owadów i żmij. Warto zabrać też środek odstraszający owady, który stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami – przypominają lekarze PPOZ.
Koszyk na grzyby powinien być wiklinowy. W foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu. Zbierając grzyby delikatnie wykręcamy je z podłoża, a pozostałości ściółki czyścimy przy pomocą nożyka.
Wiedza i doświadczenie niezbędne w lesie
– Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia. Pomocny w rozpoznawaniu gatunków może być „Atlas grzybów” zawierający szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia. Można także skorzystać z aplikacji mobilnej ułatwiającej identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępnej w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikującej grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia. Jednak w żadnym przypadku nie wolno łamać żelaznej zasady! Gdy nie wiemy, czy grzyb jest jadalny, czy trujący, po prostu go nie zbieramy! – przypominają lekarze PPOZ.
Specjaliści ocenią
W przypadku wątpliwości warto poradzić się specjalistów z najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy (posiadający uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych) lub klasyfikatorzy grzybów (z uprawnieniami do oceny wyłącznie grzybów świeżych). Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Zatrucia i najczęstsze objawy
Zgodnie z danymi – w Polsce w roku 2017 zatruciu grzybami uległy 24 osoby. Wszystkie trafiły do szpitala. Główną przyczyną było niewłaściwe rozpoznanie grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą się pojawić zarówno po kilku godzinach od zjedzenia, jak i nawet po kilkunastu. Najczęściej występujące symptomy to: nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
Pomoc potrzebna od zaraz!
– Objawów nie wolno bagatelizować! Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się niepokojące oznaki, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na profesjonalną pomoc medyczną można sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci – przypominają lekarze PPOZ.
WARTO WIEDZIEĆ:
- Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora Sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania Czubajka, czy Gąska Zielona.
- Standardowe leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.
- Hospitalizacja w przypadku zatruć grzybami może trwać od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły tę samą potrawę.
- Choć prawie wszyscy lubią grzyby, lekarze odradzają spożywanie ich przez kobiety w ciąży i matki karmiące, dzieci, osoby starsze oraz osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.