NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Dokuczliwe alergie krzyżowe

W Polsce ok. 30 proc. pacjentów uczulonych na pyłki roślin reaguje krzyżowo z pokarmami. W przypadku osób uczulonych na pyłki brzozy odsetek ten sięga aż 80 proc.

„Osoba uczulona na przykład na pyłki brzozy może reagować na niektóre gatunki jabłek, gruszki, selera, kiwi, marchew itp. tylko w okresie pylenia brzozy, choć w ciągu roku pokarmy te spożywa bez negatywnych konsekwencji. Najczęściej jednak objawy po ich spożyciu występują całorocznie” – mówi dr Teresa Małaczyńska, ordynator oddziału alergologii i chorób płuc gdańskiego Szpitala Dziecięcego „Polanki”.

Reakcje krzyżowe związane z pokarmami nie wywołują tak silnych objawów, jak może to mieć miejsce w przypadku alergii na pokarmy. Na przykład uczulenie na jabłka najczęściej objawia się swędzeniem, obrzękiem, uczuciem pieczenia w jamie ustnej. Jednak zdaniem specjalistów nawet takich dolegliwości nie powinno się lekceważyć.

„Ponieważ istnieją różne zespoły oparte o alergię krzyżową, czyli reakcję organizmu człowieka na wspólną składową cząsteczkę, ich nasilenie zależy od napotkanych alergenów. W zespołach pyłkowo-pokarmowych będzie ono największe latem, zwłaszcza po zjedzeniu w pogodny dzień zakazanego owocu” – tłumaczy prof. Krzysztof Buczyłko, kierownik łódzkiego Centrum Alergologii.

Warto przypomnieć, że wysokie stężenie pyłków traw w powietrzu utrzymuje się do połowy lipca. Do końca sierpnia intensywnie pyli też silnie uczulająca bylica. Specjaliści ostrzegają, że coraz częściej w naszym kraju pojawiają się, przenoszone przez wiatr nawet tysiące kilometrów z krajów południowej Europy pyłki ambrozji, na które alergicy powinni uważać we wrześniu.

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Jak pokolenie Z utrzymuje work-life balance

Młodzi pracujący mają coraz większą świadomość, jak ważne jest zachowanie równowagi między obowiązkami zawodowymi a życiem osobistym. Badania pokazują, że pokolenie Z…
LEKARZInnowacjeWszechstronny lekarz

Naukowcy rozwikłali kluczową zagadkę celiakii

Osoby z celiakią muszą unikać glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą wywoływać bolesne objawy w jelitach, utrudniać wchłanianie…
LEKARZWszechstronny lekarz

Retaryfikacja wycen poprawi funkcjonowanie oddziałów neurologicznych

Rozmowa z prof. dr hab. med. Haliną Sienkiewicz-Jarosz, przewodniczącą Krajowej Rady ds. Neurologii przy Ministrze Zdrowia. Pani Profesor, Krajowa Rada ds. Neurologii…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter