NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Niski poziom żelaza zwiększa ryzyko udaru

Z badań przeprowadzonych przez naukowców Imperial College z Londynu wynika, że niedobór żelaza w organizmie powoduje zwiększenie lepkości krwi i tym samym może prowadzić do udaru.

Niedobór żelaza zwiększa lepkość płytek krwi, co grozi tworzeniem się skrzeplin. fot. archiwum

Zdaniem brytyjskich naukowców w zagęszczonej krwi powstają skrzepy, które czopują światło naczynia krwionośnego i blokują przepływ krwi do mózgu. Do takich wniosków doprowadziła analiza historii medycznych 497 pacjentów chorujących na wrodzoną naczyniakowatość krwotoczną (Choroba Rendu-Oslera-Webera). To rzadka choroba genetyczna, która objawia się występowaniem naczyniaków na skórze i błonach śluzowych oraz płucach, wątrobie i mózgu. Zdrowe naczynia krwionośne zazwyczaj filtrują drobne skrzepliny krwi, zanim dostaną się one do tętnic, jednak w sytuacji, gdy naczynia krwionośne są upośledzone, skrzepliny nie są filtrowane i mogą zablokować arterie w mózgu.

Okazało się, że niedobory żelazie zwiększają lepkość płytek krwi, które są odpowiedzialne za jej krzepnięcie, łatwiej więc powstają niebezpieczne skrzepliny. Naukowcy zamierzają zgłębić to zjawisko i zapowiadają dalsze badania. Tym razem mają sprawdzać, czy leczenie niedoboru żelaza u pacjentów ze zwiększonym ryzykiem udaru, zmniejszy u nich ilość udarów oraz czy podniesienie poziomu żelaza we krwi faktycznie zapobiega tworzeniu się skrzeplin.

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Polskie nastolatki świadome swoich emocji, ale czy szczęśliwe?

Badanie świadomości emocji wśród nastolatków przeprowadzone w ramach programu „POLećmy ze wsparciem”* pokazało, że ponad połowa (53%) zawsze bądź często zastanawia się…
LEKARZWszechstronny lekarz

Jak pokolenie Z utrzymuje work-life balance

Młodzi pracujący mają coraz większą świadomość, jak ważne jest zachowanie równowagi między obowiązkami zawodowymi a życiem osobistym. Badania pokazują, że pokolenie Z…
LEKARZInnowacjeWszechstronny lekarz

Naukowcy rozwikłali kluczową zagadkę celiakii

Osoby z celiakią muszą unikać glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą wywoływać bolesne objawy w jelitach, utrudniać wchłanianie…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter