„Wszystkie osoby żyjące ponad 100 lat przeszły w swoim życiu okresy głodu. A w licznych już badaniach eksperymentalnych wykazano, że ograniczenie podaży kalorii w diecie przedłuża życie m.in. u drożdży, muszek owocowych, nicieni, gryzoni i ssaków naczelnych. To wystarczające dowody na to, żeby stwierdzić, że mniej kalorii równa się dłuższe życie” – mówi prof. Jerzy Vetulani z Instytutu Farmakologii PAN w Krakowie.
Fizjologiczny mechanizm wpływu restrykcji kalorycznych na długość życia nie został do końca wyjaśniony, ale dotychczasowe badania dowiodły, że składa się na niego wiele przemian metabolicznych, hormonalnych i neuroendokrynnych. Głównymi regulatorami tych reakcji są białka – sirtuiny. Ich aktywność wzrasta podczas głodzenia lub stosowania diety niskokalorycznej. Sirtuiny wyciszają transkrypcję licznych genów, hamują tzw. programową śmierć komórek (apoptozę), a także regulują metabolizm glukozy i lipidów. W eksperymentach na myszach udowodniono, że pozbawienie tych zwierząt genu kodującego jedną z sirtuin (SIRT6) powoduje, że starzeją się one o wiele szybciej, natomiast nadmiar SIRT 6 w organizmach gryzoni sprawia, że ich życie wydłuża się o około 16 proc. Prowadzone obecnie badania mają na celu poszerzenie wiedzly na temat mechanizmów działania sirtuin oraz możliwego ich wykorzystania w leczeniu schorzeń metabolicznych i chorób związanych z wiekiem.
Głodówki: za i przeciw
Zdaniem zwolenników głodówek, kilku-kilkunastu dniowe powstrzymywanie się od jedzenia przynosi korzyści w chorobach alergicznych, dermatologicznych, migrenach, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych i w nadciśnieniu. Zgodnie ze sztuką, przed rozpoczęciem głodówki należy przez co najmniej tydzień stosować dietę lekkostrawną, bez mięsa, z ograniczoną ilością nabiału, bogatą w owoce i warzywa. W trakcie prowadzenia głodówki zalecane jest picie dużej ilości niskozmineralizowanej wody i dużo snu. Głodówka musi odbywać pod ścisłą kontrolą lekarza lub dietetyka. Trzeba pamiętać o tym, że nieumiejętnie stosowana głodówka jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia i może doprowadzić do hipoglikemii, kwasicy ketonowej, bądź zaniku kosmków jelitowych. Głodówek ani diet niskokalorycznych nie mogą stosować: kobiety w ciąży; matki karmiące piersią; pacjenci po przebytych operacjach; osoby w podeszłym wieku; pacjenci stale zażywający leki; dzieci i nastolatki; chorzy na nowotwory, cukrzycę, nadczynność tarczycy i choroby psychiczne.
Głodówki nie należy traktować jak metody na odchudzanie. Spowalnia bowiem metabolizm, co gwarantuje efekt jo-jo po powrocie do starych nawyków żywieniowych.
Cukier postarza