Spożywanie orzechów może zmniejszać umieralność u chorych na raka jelita grubego – dowodzą badania opublikowane w Journal of Clinical Oncology.
Przeprowadzone do tej pory obserwacyjne badania chorych na raka jelita grubego wykazywały większe ryzyko wznowy i zgonu u osób z cukrzycą typu 2, otyłością oraz siedzącym trybem życia. Spożywanie orzechów jest natomiast wiązane z mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, jednak do tej pory wpływ tego czynnika na wyleczalność z raka jelita grubego nie był poznany.
W opublikowanym w Journal of Clinical Oncology prospektywnym badaniu przeanalizowano wpływ spożywania orzechów na umieralność w nowotworach jelita grubego. Analizie poddano 826 chorych na raka jelita grubego w III stadium zaawansowania poddanych leczeniu operacyjnemu a następnie uzupełniającej chemioterapii, którzy w trakcie chemioterapii wypełniali ankiety dotyczące swojej diety.
W czasie sześcioipółletniej obserwacji zauważono, że osoby spożywające dwie lub więcej porcji orzechów w ciągu tygodnia mają dłuższy czas przeżycia w porównaniu do osób, które nie spożywały orzechów. Statystycznie istotną zależność odnotowano tylko dla orzechów rosnących na drzewach, między innymi migdałów, orzechów laskowych, włoskich oraz nerkowca. Autorzy podkreślają, że zagadnienie to wymaga dalszych badań. Dotychczas nie wiadomo, na ile same orzechy mają korzystny wpływ na czas przeżycia w raku jelita grubego, a na ile jest to wynik zdrowego stylu życia i spożywania zbilansowanej diety przez osoby spożywające orzechy.
źródło: ascopubs.org