Papaina wykorzystywana w produktach kosmetycznych może powodować poważne reakcje skórne – przekonują naukowcy z Uniwersytetu Medycznego z Wiednia.
Papaina – enzym rozkładający białka – szeroko wykorzystywana w kosmetologii (jak składnik m.in. kremów oraz peelingów) oraz branży spożywczej może mieć niekorzystny wpływ na skórę m.in. poprzez niszczenie jej funkcji ochronnych. W ocenie naukowców z Wiednia, w krótkim okresie czasu papaina stosowana na nagą skórę myszy wpływała na zwiększenie przepuszczalności naczyń, a także wnikała poprzez skórę aktywując w komórkach stan zapalny. Jednocześnie w modelu zwierzęcym naukowcy zaobserwowali pojawienie się przeciwciał i reakcji uczuleniowej w kierunku enzymu.
Naukowcy podkreślają, że składnik ten może być szczególnie niekorzystny dla osób zmagających się z atopowym zapaleniem skóry, które mają zwiększoną przepuszczalność skóry, a co za tym idzie podwyższone ryzyko zakażeń bakteriami, grzybami oraz wirusami.