NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Wysokie spożycie białka sprzyja cukrzycy

Naukowcy po raz kolejny dowiedli, że wysoki udział białka zwierzęcego w diecie może być przyczynkiem do rozwoju cukrzycy typu 2. Takie wyniki uzyskano w analizie realizowanej w ramach europejskiego badania „European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-InterAct” (EPIC-InterAct).

Im więcej białka zwierzęcego w diecie, tym większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. fot. Fotopedia

Analizie poddano grupę 10 901 pacjentów z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 2 oraz kohortę kontrolną 15 352 pacjentów bez cukrzycy w momencie włączenia do badania. W trakcie trwania 12-letniej obserwacji w grupie kontrolnej cukrzycę rozwinęło 736 pacjentów. Wszyscy uczestnicy badania wypełniali ankiety, w których deklarowali swoje nawyki żywieniowe. Na tej podstawie badacze odnotowali istnienie potencjalnego związku pomiędzy spożyciem mięsa a ryzykiem wystąpienia cukrzycy.

Szacunkowe średnie spożycia białka zwierzęcego w ośmiu krajach, w których prowadzono badanie wynosiło 90,4 g na dzień w przypadku mężczyzn oraz 91 g na dzień w przypadku kobiet. Najwyższe spożycie białka zaobserwowano w Hiszpanii (średnio 102,5 g na dzień), natomiast najniższe w Niemczech i Szwecji (ok. 80 g na dzień).

Naukowcy ocenili, że wysokie spożycie białka było związane z 13 proc. większą częstością występowania cukrzycy na każde 10 g białka powyżej zapotrzebowania energetycznego i w zależności od czynników ryzyka cukrzycy i czynników żywieniowych (współczynnik ryzyka [ HR] 1,13; 95% przedział ufności [CI] 1,08 -1,19).

Gdy przeanalizowano obie płcie oddzielnie, to potwierdzono związek pomiędzy spożyciem białka zwierzęcego a wzrostem częstości występowania cukrzycy u kobiet (zwłaszcza tych o stwierdzonej otyłości), nie potwierdzono go natomiast u mężczyzn.

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Jak pokolenie Z utrzymuje work-life balance

Młodzi pracujący mają coraz większą świadomość, jak ważne jest zachowanie równowagi między obowiązkami zawodowymi a życiem osobistym. Badania pokazują, że pokolenie Z…
LEKARZInnowacjeWszechstronny lekarz

Naukowcy rozwikłali kluczową zagadkę celiakii

Osoby z celiakią muszą unikać glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą wywoływać bolesne objawy w jelitach, utrudniać wchłanianie…
LEKARZWszechstronny lekarz

Retaryfikacja wycen poprawi funkcjonowanie oddziałów neurologicznych

Rozmowa z prof. dr hab. med. Haliną Sienkiewicz-Jarosz, przewodniczącą Krajowej Rady ds. Neurologii przy Ministrze Zdrowia. Pani Profesor, Krajowa Rada ds. Neurologii…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter