NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Zbyt mało soli ryzykowne dla serca

Nadmierne spożycie soli może niekorzystnie wpływać na poziom ciśnienia tętniczego. Ale to nie wszystko. W świetle najnowszych badań – opublikowanych na łamach czasopisma „Lancet” – niedobór soli w diecie ma także niekorzystne efekty.

fot. Deramanus (Own work) [CC BY-SA 3.0]

Dane ponad 130 tys. pacjentów z 49 państw wskazują, że restrykcyjna dieta niskosodowa może nie być tak zdrowa, jak się tego spodziewano. Badanie oparto o ocenę dobowej utraty sodu (wraz z moczem) oraz skonfrontowanej tej wartości z ilością sodu przyjmowanego.

Naukowcy stwierdzili, że zarówno pacjenci z nadciśnieniem tętniczym, jak również Ci zdrowi znajdujący się na diecie niskosodowej – w przypadku spożywanie mniej niż 3 g soli dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju zawału serca, udaru i zgonu (HR 1 · 34 [1 ·23-1·47]; p <0 · 0001) w porównaniu do pacjentów spożywających 4-5 g soli dziennie.

„W porównaniu z umiarkowanym spożyciem sodu, wysokie spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych i zgonów w populacji z nadciśnieniem tętniczym. Jednocześnie istnieje związek pomiędzy niskim spożyciem sodu a zwiększonym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych i zgonu. Obserwowany jest on w grupach pacjentów z lub bez nadciśnienia. Dane te sugerują, że obniżenie spożycia sodu powinno być ukierunkowane na populację pacjentów z nadciśnieniem, którzy dotychczas nadmiernie stosowali sód w swojej diecie”- napisała na łamach „The Lancet” zespół badawczy kierowany przez prof. Andrew Mente.

Źródło: The Lancet DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30467-6

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Jak pokolenie Z utrzymuje work-life balance

Młodzi pracujący mają coraz większą świadomość, jak ważne jest zachowanie równowagi między obowiązkami zawodowymi a życiem osobistym. Badania pokazują, że pokolenie Z…
LEKARZInnowacjeWszechstronny lekarz

Naukowcy rozwikłali kluczową zagadkę celiakii

Osoby z celiakią muszą unikać glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą wywoływać bolesne objawy w jelitach, utrudniać wchłanianie…
LEKARZWszechstronny lekarz

Retaryfikacja wycen poprawi funkcjonowanie oddziałów neurologicznych

Rozmowa z prof. dr hab. med. Haliną Sienkiewicz-Jarosz, przewodniczącą Krajowej Rady ds. Neurologii przy Ministrze Zdrowia. Pani Profesor, Krajowa Rada ds. Neurologii…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter