NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Cukier na cenzurowanym

Lubisz słodzić? Musimy Cię zmartwić – Światowa Organizacja Zdrowia pracuje bowiem nad nowymi wytycznymi w sprawie limitowania spożycia cukru.

Tylko jedna szklanka 250 ml popularnego, słodzonego napoju gazowanego zawiera 26,5 g cukru. Tą jedną szklanką według najnowszych wytycznych wypełnia się całodzienny limit spożycia cukru. fot. Wikimedia Commons

Obowiązujące zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (z 2002 roku) mówią, że ilość cukrów prostych przyjmowanych w codziennej diecie nie powinna przekraczać 10 proc. całkowitego, dziennego zapotrzebowania na energię. Eksperci pracują już jednak nad tym, by limit ten ukrócić. Według najnowszego projektu, który ujrzał światło dzienne 5 marca br. spożycie dzienne cukru powinno ulec znaczącej redukcji, czyli zmniejszeniu do poziomu poniżej 5 proc. całkowitego poboru energii w ciągu dnia. Dopuszczalna ilość cukrów w diecie nie powinno zatem przekraczać 25 gramów dziennie – czyli około 6 łyżeczek – dla dorosłej osoby o normalnych wartościach BMI. Proponowane limity spożycia dotyczą wszystkich cukrów – zarówno prostych (np. glukozy, fruktozy ), jak i  złożonych (takich jak sacharoza lub cukier stołowy), które są dodawane do przetworzonej już żywności, w trakcie obróbki przez kucharza lub producentów. Limit ten obejmuje również cukry, które są naturalnie obecne w miodzie, syropach, sokach owocowych oraz koncentratach owocowych. Konsultacje nowych zaleceń potrwają do 3 kwietnia br. Więcej informacji na stronie: http://who.int/nutrition/sugars_public_consultation/en/
Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Jak pokolenie Z utrzymuje work-life balance

Młodzi pracujący mają coraz większą świadomość, jak ważne jest zachowanie równowagi między obowiązkami zawodowymi a życiem osobistym. Badania pokazują, że pokolenie Z…
LEKARZInnowacjeWszechstronny lekarz

Naukowcy rozwikłali kluczową zagadkę celiakii

Osoby z celiakią muszą unikać glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą wywoływać bolesne objawy w jelitach, utrudniać wchłanianie…
LEKARZWszechstronny lekarz

Retaryfikacja wycen poprawi funkcjonowanie oddziałów neurologicznych

Rozmowa z prof. dr hab. med. Haliną Sienkiewicz-Jarosz, przewodniczącą Krajowej Rady ds. Neurologii przy Ministrze Zdrowia. Pani Profesor, Krajowa Rada ds. Neurologii…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter