Lubisz słodzić? Musimy Cię zmartwić – Światowa Organizacja Zdrowia pracuje bowiem nad nowymi wytycznymi w sprawie limitowania spożycia cukru.
Obowiązujące zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (z 2002 roku) mówią, że ilość cukrów prostych przyjmowanych w codziennej diecie nie powinna przekraczać 10 proc. całkowitego, dziennego zapotrzebowania na energię. Eksperci pracują już jednak nad tym, by limit ten ukrócić. Według najnowszego projektu, który ujrzał światło dzienne 5 marca br. spożycie dzienne cukru powinno ulec znaczącej redukcji, czyli zmniejszeniu do poziomu poniżej 5 proc. całkowitego poboru energii w ciągu dnia. Dopuszczalna ilość cukrów w diecie nie powinno zatem przekraczać 25 gramów dziennie – czyli około 6 łyżeczek – dla dorosłej osoby o normalnych wartościach BMI. Proponowane limity spożycia dotyczą wszystkich cukrów – zarówno prostych (np. glukozy, fruktozy ), jak i złożonych (takich jak sacharoza lub cukier stołowy), które są dodawane do przetworzonej już żywności, w trakcie obróbki przez kucharza lub producentów. Limit ten obejmuje również cukry, które są naturalnie obecne w miodzie, syropach, sokach owocowych oraz koncentratach owocowych. Konsultacje nowych zaleceń potrwają do 3 kwietnia br. Więcej informacji na stronie: http://who.int/nutrition/sugars_public_consultation/en/