NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Aktualności

Dieta roślinna może zwiększać ryzyko chorób serca

Panuje przekonanie, że dieta oparta na roślinach odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Jednak naukowcy stwierdzili, że nie każda dieta roślinna przynosi korzyści zdrowotne. Okazuje się, że niektóre z nich mogą wyrządzić więcej szkód.

Naukowcy stwierdzili, że nie każda dieta roślinna przynosi korzyści zdrowotne. fot. pixabay.com

Specjaliście niejednokrotnie dostrzegali korzyści zdrowotne płynące ze stosowania diety na bazie roślin. Zauważono, że takie diety potrafią załagodzić lub zapobiec objawom wielu chorób, np. otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i chorób serca.

W Stanach Zjednoczonych, według danych Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ok. 610000 ludzi umiera z powodu chorób serca. Jako czynnik predysponujący do rozwoju chorób serca CDC podaje sposób odżywania.

Wcześniejsze badania koncentrowały się wyłącznie na korzyściach płynących ze stosowania diety roślinnej, która obejmuje ziarna, rośliny strączkowe, owoce i warzywa w ramach profilaktyki choroby wieńcowej serca. Analizowano również, że dieta roślinna jest skuteczna dla osób borykających się z chorobą niedokrwienną serca i zaczęto zalecać spożywanie warzyw i roślin, aby jej zapobiec.

Aktualne badanie skupiło się zarówno na korzyściach i zagrożeniach diety roślinnej. W badaniu wzięły udział osoby z trzech innych badań. Wśród uczestników znalazło się 166030 kobiet i 43259 mężczyzn. Uczestnicy byli kontrolowani przez ponad 20 lat. Do oceny ich stylu życia, historii medycznej i zachowań zdrowotnych używano dwuletnich kwestionariuszy.

Spośród zdrowej populacji poddanej obserwacji zauważono, że 8631 osób stwierdzono chorobę wieńcową serca. Badacze zauważyli również, że wcześniejsze badania nie uwzględniały różnic diet wegetariańskich pod kątem rodzaju spożywanej żywności, jej korzyści lub wad.

Naukowcy postanowili skupić się na tym zagadnieniu i wyróżnili trzy rodzaje diet roślinnych:
•    dieta roślinna, która w 100% nie wykluczała spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego,
•    dieta całkowicie oparta na roślinach, ale wyłącznie zdrowej żywności (warzywa, owoce, całe ziarna)
•    dieta roślinna składająca się z niezdrowej żywności, np. słodycze, napoje gazowane, rafinowane ziarna.

Na podstawie podziału diet zauważano, że u osób, które bazowały wyłącznie na zdrowej żywności roślinnej, ryzyko wystąpienia chorób serca się zmniejszyło. Natomiast osoby pozostające na diecie roślinnej, ale odżywiające się w sposób nieprawidłowy, przyczyniały się tym do negatywnego wpływu na serce.

Dr Williams, która należy do zespołu badawczego, podziela dowody zebrane w badaniu i uważa, że istotne jest, aby specjaliści zalecali swoim pacjentom, odpowiednie produkty pochodzenia roślinnego.

Źródło: medicalnewstoday

Powiązane artykuły
LEKARZAktualnościCo? Gdzie? Kiedy?PACJENT

Prof. Henryk Skarżyński odznaczony Orderem Orła Białego

Z okazji Narodowego Święta Niepodległości Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda, podczas uroczystości zorganizowanej w Belwederze wręczył odznaczenia państwowe osobom zasłużonym w służbie…
PACJENTAktualności

Zmiana czasu na zimowy już w ten weekend. Czy to zdrowe?

W ostatni weekend października nastąpi zmiana czasu z letniego na zimowy, co oznacza, że zegarki zostaną cofnięte o godzinę. Jak wpływa to…
PACJENTAktualności

Jesteś z Wielkopolski? Możesz sprawdzić, czy jesteś HER2-low

Poznański portal zwrotnikraka.pl, największa baza wiedzy o nowotworach w Polsce, zaprasza pacjentki zmagające się z rakiem piersi oraz ich bliskich na spotkanie…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter