NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Nutella znika ze sklepowych półek

Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Nutella, popularny na całym świecie krem czekoladowy marki Ferrero, zawiera czynniki rakotwórcze. Sieci włoskich sklepów postanowiły wycofać Nutellę ze sklepów.

Informacje na temat pojawiły się już w maju ubiegłego roku. Chodzi o wykorzystywany do produkcji Nutelli olej palmowy, który podgrzany do 200 stopni Celsjusza, stwarza ryzyko wystąpienia raka. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, regularne spożywanie kremu, nawet w umiarkowanych ilościach, może wywołać nowotwór.Część włoskich sklepów, w tym największa sieć supermarketów Coop, postanowiła zbojkotować producenta i wycofała Nutellę ze sprzedaży, jednak przedstawiciele Ferrero nie zamierzają zaprzestać używania oleju palmowego do produkcji kremu, nie ze względu na koszty, ale na jakość produktu. „Produkcja Nutelli bez oleju palmowego byłaby wytwarzaniem substytutu oryginalnego produktu, to byłby krok w tył” – powiedział agencji Reuter Vincenzo Tapella, menadżer działu zakupów Ferrero.

To nie jedyny problem koncernu Ferrero. W ubiegłym roku niemiecka organizacja non-profit domagała się wycofania z rodzimego rynku „Kinder czekolady”, w której także wykryto substancje, które mogą powodować raka.

Firma FERRERO wydała w tej sprawie oświadczenie:

– Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.
– Nutella nie zawiera składników kancerogennych.
– Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.
– Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
– W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.

Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia.

W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.

Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.

Źródło: Independent. co.uk

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Nowoczesne kierunki diagnostyki głosu. Wskaźniki neurofizjologiczne

Głos jest złożonym zjawiskiem, a mechanizm jego wytwarzania wymaga współdziałania ze sobą wielu elementów. Mięśnie krtani są tylko jednym z elementów potrzebnych…
LEKARZWszechstronny lekarz

Ćwiczenia – nowa klasa leków w kardiomiopatii przerostowej

American College of Cardiology (ACC) i American Heart Association (AHA) właśnie opublikowały nowe wytyczne kliniczne dotyczące skutecznego postępowania u pacjentów, u których…
LEKARZWszechstronny lekarz

Szpiczak to coraz częściej choroba przewlekła

Dzięki nowym lekom i schematom leczenia dla coraz większej liczby pacjentów szpiczak plazmocytowy staje się chorobą przewlekłą. Warunkiem jest jednak wczesne zdiagnozowanie,…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter