Dyskomfort przy przełykaniu, uczucie przeszkody w gardle, zaleganie pokarmu w jamie ustnej. Podobne dolegliwości zgłaszają pacjenci z dysfagią, czyli zaburzeniami połykania. Nieleczona dysfagia może prowadzić do niedożywienia i odwodnienia, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci, ostrzegają eksperci z Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu.
Termin dysfagia pochodzi z greki, w której „dys” – oznacza złe, zaburzone, trudne, a „phagiā” – jeść. Głównym problemem w tym schorzeniu jest utrudnione przemieszczanie się pokarmu od jamy ustnej przez przełyk do żołądka. I nie chodzi jedynie o kłopoty z rozdrabnianiem i połykaniem pokarmów stałych, lecz przede wszystkim z piciem płynów, a także przyjmowaniem jedzenia o konsystencji papki czy też o konkretnym smaku lub zapachu.
Istnieje wiele objawów, które mogą wskazywać na dysfagię. Najbardziej charakterystycznym jest całkowita niemożność przełknięcia pokarmu – jedzenie gromadzi się w policzkach, w przełyku, może się cofać przez nos. Kiedy połykaniu towarzyszy ból, mówimy o odynofagii. Chorzy na dysfagię często kaszlą, krztuszą się lub zachłystują podczas jedzenia, bo dochodzi do tzw. aspiracji pokarmu do dolnych dróg oddechowych, skutkiem której może być nawracające zachłystowe zapalenie płuc.
Z problemem dysfagii, jako dolegliwości chronicznej lub przemijającej, możemy spotkać się praktycznie na każdym etapie życia, ponieważ pojawia się w następstwie wielu różnych chorób, m.in. laryngologicznych, neurologicznych, onkologicznych, gastrologicznych. Zdarza się też, że jej przyczyną są problemy natury psychicznej albo też ingerencje chirurgiczne. U niemowląt i dzieci dysfagia jest zazwyczaj wynikiem wad wrodzonych lub następstwem zadławienia ciałem obcym. Natomiast u dorosłych kłopoty z połykaniem wynikają przeważnie z zaburzeń gastrologicznych – po 60. roku życia najczęstszą ich przyczyną są choroby onkologiczne i neurologiczne.
Schorzenia, którym może towarzyszyć dysfagia
- laryngologiczne – zaburzenia głosu i mowy, ingerencje chirurgiczne w okolicach jamy ustnej, gardła i krtani, uszkodzenia mechaniczne i zapalne błony śluzowej (np. oparzenia);
- neurologiczne – schorzenia ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, m.in. udar mózgu, urazy mózgu, stwardnienie zanikowe boczne (SLA), stwardnienie rozsiane (SM), choroba Parkinsona, uszkodzenie nerwów czaszkowych;
- onkologiczne – nowotwory okolic gardła, krtani, przełyku, guzy oskrzeli i śródpiersia, stan po radioterapii;
- gastrologiczne – refluks żołądkowo-przełykowy, cukrzyca, zatrucie jadem kiełbasianym,
- wady rozwojowe – rozszczep wargi/podniebienia, niewykształcenie nozdrzy tylnych, niewłaściwe ukształtowanie mięśni twarzoczaszki, mózgowe porażenie dziecięce.
Ze względu na często złożone okoliczności powstawania dysfagii, w jej diagnozowaniu, a na dalszym etapie – w terapii, powinni uczestniczyć m.in. lekarze foniatrzy, laryngolodzy, neurolodzy, gastrolodzy, psychiatrzy. Niezwykle istotny jest też udział takich specjalistów, jak: logopedzi czy neurologopedzi, psycholodzy i rehabilitanci. W przypadku zaburzeń ze strony układu ruchowego narządu żucia oraz w obrębie głowy i szyi pomocna może okazać się konsultacja fizjoterapeuty stomatognatycznego, a ocena efektywności karmienia wymagać będzie konsultacji dietetyka. Należy też podkreślić, że czynny udział pacjenta i jego rodziny czy opiekunów w całym procesie, a zwłaszcza na etapie leczenia, jest bardzo ważny.
Większość pacjentów diagnozowanych z powodu zaburzeń połykania w Klinice Audiologii i Foniatrii Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu to osoby z zaburzeniami głosu i mowy. Pacjenci skarżą się na dyskomfort przy przełykaniu, uczucie przeszkody w gardle, trudności w formowaniu oraz w przełknięciu kęsa, zaleganie pokarmu w jamie ustnej bądź w jej przedsionku. Nieprawidłowości te upośledzają czynność połykania i są zazwyczaj efektem zmian chorobowych poniżej poziomu gardła – przełyku, żołądka, dwunastnicy. Wśród tych patologii najczęściej spotykany jest refluks krtaniowo-przełykowy i żołądkowo-przełykowy. Mniejszą grupę pacjentów stanowią chorzy we wczesnym stadium chorób neurodegeneracyjnych, takich jak: stwardnienie zanikowe boczne (SLA), stwardnienie rozsiane (SM), choroba Parkinsona, miastenia.
Ponieważ w procesie połykania, fonacji, artykulacji oraz oddychania biorą udział te same odcinki drogi oddechowej i pokarmowej, a dysfagia towarzyszy często zaburzeniom głosu i mowy, diagnostykę przeprowadza foniatra i laryngolog. W Klinice Audiologii i Foniatrii IFPS logopeda od początku aktywnie uczestniczy w procesie terapeutyczno-diagnostycznym. Terapeuta ten m.in.:
- zapoznaje się z historią choroby pacjenta, ze szczególnym uwzględnieniem epizodów zapalenia płuc i opisem przebytych operacji, oraz przeprowadza szczegółowy wywiad, odnotowując subiektywne odczucia pacjenta, czy np. połykanie jest dla niego bolesne,
- ocenia budowę anatomiczną i sprawność narządów jamy ustnej: języka, podniebienia miękkiego, mięśni żwaczy, policzków, mięśnia bródkowego, przy czym zwraca uwagę na napięcie mięśni, czucie w jamie ustnej, pracę gruczołów ślinowych i warunki zgryzowe,
- analizuje sposób żucia, formowania i transportu kęsa pokarmowego – np. o zaburzeniach lub braku koordynacji fazy ustnej i gardłowej u chorego świadczy krztuszenie się podczas posiłku, kaszel czy ulewanie z przełyku niestrawionego pokarmu,
- przeprowadza ocenę osłuchową głosu, polegającą na obustronnym osłuchaniu stetoskopem przestrzeni tarczowo-gnykowej, a także ocenę percepcyjną głosu pacjenta za pomocą kwestionariuszy.
W przypadku potwierdzenia objawów dysfagii oraz, jeśli to konieczne, po wdrożeniu leczenia farmakologicznego, logopeda opracowuje odpowiednie postępowanie terapeutyczne. Obecnie stosowane są trzy modele terapii: restytucyjna, kompensacyjna oraz adaptacyjna.
- Metody restytucyjne mają na celu odtworzenie zaburzonej bądź utraconej funkcji połykania. Trening polega głównie na regulacji napięcia mięśniowego, za pomocą ćwiczeń wzmacniają mięśnie związane z połykaniem. Wpływa to na poprawę sprawności motorycznej i oddechowej, a tym samym umożliwia pacjentowi odbudowanie kontroli nad procesem połykania.
- Terapia kompensacyjna polega przede wszystkim na zmianie lub modyfikacji zachowań podczas przyjmowania pokarmów (np. zatrzymanie powietrza, obrót głowy, pochylenie brody do mostka) w celu wyeliminowania ryzyka zachłyśnięcia lub zalegania pokarmu na fałdach głosowych bądź w przedsionku krtani. Pacjent jest uczony nowego sposobu połykania, zwraca się przy tym uwagę na sposób jedzenia, jego tempo i towarzyszące okoliczności – unika się np. jedzenia w stanach wzmożonego napięcia emocjonalnego.
- Terapia adaptacyjna prowadzona jest w celu zwiększenia możliwości połykania poprzez zmianę m.in. konsystencji (często np. zaleca się zagęszczanie wody i innych napojów), temperatury, smaku, zapachu podawanych płynów i pokarmów. Wiele prac klinicznych sugeruje wykorzystanie zimnych płynów w terapii zaburzeń połykania. Efektywność stymulacji zimnem, co potwierdzają sami pacjenci, związana jest z występowaniem receptorów zimna w obrębie łuków podniebienno-językowych i gardła środkowego. Podczas terapii adaptacyjnej chory wspólnie z terapeutą wypracowuje także bezpieczną pozycję ciała i właściwe ustawienie głowy podczas posiłków, a także wybiera odpowiednie dla siebie sztućce czy naczynia.
Ważnym elementem w leczeniu dysfagii są ćwiczenia rehabilitacyjne: pośrednie – wykonywane bez treści pokarmowej ćwiczenia warg, języka, żuchwy, oraz bezpośrednie, tzw. manewry połykowe, do których należą m.in.:
- zatrzymywanie powietrza podczas przełykania (drogi oddechowe są wtedy zamknięte i zmniejsza się ryzyko aspiracji),
- manewr Mendelsona – świadome unoszenie krtani i utrzymywanie jej w maksymalnej pozycji przez jak najdłuższy czas (poszerza się wtedy górna część przełyku),
- manewr Shakera – w pozycji leżącej unoszenie głowy bez podnoszenia ramion i barków (wzmacniają się w ten sposób mięśnie nadgnykowe),
- manewr Masako – połykanie śliny z koniuszkiem języka umieszczonym między zębami (wzmacniają się mięśnie tylnej ściany gardła),
- próba Valsalvy w wersji zmodyfikowanej – po głębokim wdechu należy długo i mocno wymawiać spółgłoskę „k” (wzmacnia się wtedy perystaltykę gardła).
Wdrożenie odpowiedniej metody w terapii dysfagii zależy od wielu czynników, m.in. przyczyny tego schorzenia, podstawowej jednostki chorobowej i zaplanowanego leczenia farmakologicznego lub operacyjnego, stanu ogólnego pacjenta, jego wieku. Nie bez znaczenia są także możliwości edukacji opiekunów pacjenta i ich czynnego zaangażowania w terapię.
Dzięki dobrze dobranemu i właściwie przeprowadzonemu leczeniu możliwa jest poprawa funkcji połykania i profilaktyka niedożywienia, a przede wszystkim – zapewnienie pacjentowi komfortu związanego z doustnym przyjmowaniem pokarmów.
Więcej w artykule pt. Postępowanie logopedyczne w zaburzeniach połykania dr Agnieszki Jarzyńskiej-Bućko z Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu opublikowanym w „Nowej Audiofonologii”, nr 4/2018, www.nowaaudiofonologia.pl
Fot. Maciej Nowicki/IFPS