Chorobom alergicznym można im zapobiegać już w trakcie ciąży. Do takich wniosków doszli amerykańscy badacze, którzy na łamach najnowszego wydania JAMA Pediatrics sugerują, że kobiety w ciąży jedzące orzechy i warzywa minimalizują ryzyko powstania alergii pokarmowych u swoich nienarodzonych dzieci.
W badaniu kohortowym naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 8205 dzieci. W analizowanej grupie u 308 pacjentów zdiagnozowano alergię pokarmową – z czego blisko połowa (140 przypadków) cierpiała na alergię na orzechy. Badacze skonfrontowali swoje obserwacje z pokarmem jedzonym przez matki w okresie ciąży. Częstość występowania alergii na orzechy była zdecydowanie niższa u niealergicznych matek, które w trakcie ciąży spożywały orzechy częściej niż 5 razy w miesiącu – w porównaniu do tych, które zjadały orzechu okazjonalnie tj. rzadziej niż raz w miesiącu. W ocenie badaczy, sugeruje to, że wczesne narażanie na alergeny zwiększa prawdopodobieństwo wytworzenia tolerancji i obniżenia ryzyka rozwoju alergii pokarmowej w dzieciństwie. Naukowcy podkreślili również, że zmniejszenia ryzyka alergii pokarmowej nie stwierdzono w dzieci, których matki były uczulone na orzechy.
JAMA Pediatr. Published online December 23, 2013. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.4139