Badania wykazały, że miliony pacjentów nie odzyskują w pełni zmysłu węchu i smaku po zakażeniu COVID-19.
W retrospektywnym badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Massachusetts Eye and Ear (USA) zbadano zmysły węchu i smaku u pacjentów, którzy byli zakażeni SARS-CoV-2, i oszacowano, że zaledwie u około jednej czwartej z nich smak lub zapach powrócił jedynie częściowo lub nie powrócił wcale. Wyniki opublikowano w „The Laryngoscope”.
– Dzięki tym danym możemy zobaczyć, ile osób straciło zmysł węchu lub smaku z powodu infekcji COVID i ile osób nigdy w pełni nie odzyskało tych zmysłów – mówi Neil Bhattacharyya, profesor otolaryngologii w Mass Eye and Ear. Dane zebrano od 29 696 ankietowanych osób dorosłych.
Badacze poinformowali, że około 60 proc. ankietowanych uczestników zarażonych COVID-19 doświadczyło utraty węchu, a około 58 proc. smaku. Badanie wykazało ponadto, że około 72 proc. pacjentów w pełni odzyskało węch, ale 24 proc. miało tylko częściowy powrót do zdrowia, a ponad 3 proc. nie odzyskało w ogóle węchu. Podobnie wśród osób, które doświadczyły utraty smaku z powodu COVID-19, około 76 proc. w pełni odzyskało ten zmysł, podczas gdy 20 proc. odzyskało tylko częściowo, a ponad 2 proc. wcale.
Zauważono również, że istnieje korelacja między nasileniem objawów COVID-19 a utratą węchu lub smaku. Wraz ze wzrostem nasilenia objawów wzrastał również odsetek pacjentów z utratą węchu lub smaku. Co więcej, prawdopodobieństwo odzyskania zmysłu węchu i smaku malało wraz z cięższymi objawami COVID-19.
– Zwracamy uwagę na grupę ludzi, którzy zostali nieco zaniedbani. Utrata węchu lub smaku nie jest tak łagodna, jak mogłoby się wydawać. Może to prowadzić do ograniczenia jedzenia dla przyjemności, a w bardziej ekstremalnych przypadkach do depresji i utraty wagi – powiedział Bhattacharyya.
Źródło: eurek alert.org
Foto: pixabay