NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Zmysły utracone przez SARS-CoV-2

Badania wykazały, że miliony pacjentów nie odzyskują w pełni zmysłu węchu i smaku po zakażeniu COVID-19.

W retrospektywnym badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Massachusetts Eye and Ear (USA) zbadano zmysły węchu i smaku u pacjentów, którzy byli zakażeni SARS-CoV-2, i oszacowano, że zaledwie u około jednej czwartej z nich smak lub zapach powrócił jedynie częściowo lub nie powrócił wcale. Wyniki opublikowano w „The Laryngoscope”.

Dzięki tym danym możemy zobaczyć, ile osób straciło zmysł węchu lub smaku z powodu infekcji COVID i ile osób nigdy w pełni nie odzyskało tych zmysłów – mówi Neil Bhattacharyya, profesor otolaryngologii w Mass Eye and Ear. Dane zebrano od 29 696 ankietowanych osób dorosłych.

Badacze poinformowali, że około 60 proc. ankietowanych uczestników zarażonych COVID-19 doświadczyło utraty węchu, a około 58 proc. smaku. Badanie wykazało ponadto, że około 72 proc. pacjentów w pełni odzyskało węch, ale 24 proc. miało tylko częściowy powrót do zdrowia, a ponad 3 proc. nie odzyskało w ogóle węchu. Podobnie wśród osób, które doświadczyły utraty smaku z powodu COVID-19, około 76 proc. w pełni odzyskało ten zmysł, podczas gdy 20 proc. odzyskało tylko częściowo, a ponad 2 proc. wcale.

Zauważono również, że istnieje korelacja między nasileniem objawów COVID-19 a utratą węchu lub smaku. Wraz ze wzrostem nasilenia objawów wzrastał również odsetek pacjentów z utratą węchu lub smaku. Co więcej, prawdopodobieństwo odzyskania zmysłu węchu i smaku malało wraz z cięższymi objawami COVID-19.

Zwracamy uwagę na grupę ludzi, którzy zostali nieco zaniedbani. Utrata węchu lub smaku nie jest tak łagodna, jak mogłoby się wydawać. Może to prowadzić do ograniczenia jedzenia dla przyjemności, a w bardziej ekstremalnych przypadkach do depresji i utraty wagi  – powiedział Bhattacharyya.

Źródło: eurek alert.org
Foto: pixabay

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Choroba rzadka, o której nikt nie słyszał

ASMD (niedobór kwaśnej sfingomielinazy) to ultrarzadka, wielonarządowa i postępująca choroba uwarunkowana genetycznie, należąca do grupy lizosomalnych chorób spichrzeniowych. Nieleczona może stanowić zagrożenie…
LEKARZWszechstronny lekarz

Neurologia polska: sukcesy, oczekiwania, perspektywy

W neurologii skupiają się, jak w soczewce, wszystkie problemy systemu opieki zdrowotnej. Rozmowa z prof. dr. hab. Konradem Rejdakiem, prezesem Polskiego Towarzystwa…
LEKARZWszechstronny lekarz

Inteligentne bakterie skórne to nowa broń w leczeniu

Eksperymentalne badanie przeprowadzone przez Translational Synthetic Biology Laboratory of Pompeu Fabra University (Hiszpania) wykazało, że pewien rodzaj bakterii skóry może być skutecznie…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *