NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Dieta bogata w potas sprzyja cukrzykom

Spożywanie pokarmów bogatych w potas działa ochronnie na serce i nerki pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 – donoszą japońscy naukowcy na łamach czasopisma „Clinical Journal of the American Society of Nephrology”.

fot. Military (CC BY 2.0) Health National Museum of Health and Medicine

W badaniu uczestniczyło 623 Japończyków z rozpoznaną cukrzycą typu 2, którzy w momencie rozpoczęcia obserwacji nie mieli w historii swojej choroby epizodów związanych z incydentami naczyniowo-kardiologicznymi oraz nie przyjmowali leków diuretycznych. Średni czas obserwacji w badanej grupie wyniósł 11 lat.

W swojej analizie naukowcy oceniali regularnie poziom potasu oraz sodu wydalanego wraz z moczem i starali się znaleźć korelację pomiędzy tym poziomem a ryzykiem wystąpienia zaburzeń czynności nerek. Okazało się, że pacjenci stosujący dietę bogatą w potas mieli istotnie niższe ryzyko wystąpienia zaburzeń czynnościowych nerek i chorób sercowo-naczyniowych. Niestety, podobnej korelacji nie wykazano w przypadku sodu.
Autorzy podkreślili, że wyniki tego badania korelują m.in. z wynikami innych analiz, w których wyższe wartości potasu powiązano z mniejszym ryzykiem rozwoju przewlekłej niewydolności nerek.

Źródło:  CJANS Published online before print November 2015, doi: 10.2215/​CJN.00980115

O jakich produktach należy pamiętać chcąc urozmaicić swoją dietę w potas?

Produkt                                            Zawartość potasu (mg/100 g)
kakao 16%, proszek                                 1927
morele suszone                                        1666
fasola biała, nasiona suche                      1188
dynia, pestki                                              810
natka pietruszki                                         695
orzechy włoskie                                         474
kasza gryczana                                         443
brokuły                                                      385
mięso z piersi kurczaka                             385
dorsz świeży                                              356
burak                                                        348
banan                                                        395
seler                                                          320
pomidor                                                     282

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Szpiczak to coraz częściej choroba przewlekła

Dzięki nowym lekom i schematom leczenia dla coraz większej liczby pacjentów szpiczak plazmocytowy staje się chorobą przewlekłą. Warunkiem jest jednak wczesne zdiagnozowanie,…
Wszechstronny lekarzLEKARZ

Magazyn „The Lancet” o polskim smogu

W najnowszym wydaniu magazynu medycznego „The Lancet” ukazały się artykuł prezentujący wyniki kilkuletniej pracy naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Badacze przeanalizowali…
AktualnościWszechstronny lekarz

Równi w domu – równi w pracy. To się wszystkim opłaca

W wyniku wejścia w życie dyrektywy work-life balance, rośnie liczba ojców korzystających z urlopów rodzicielskich. W 2023 roku już 19 tys. ojców skorzystało…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter