NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Dieta bogata w potas sprzyja cukrzykom

Spożywanie pokarmów bogatych w potas działa ochronnie na serce i nerki pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 – donoszą japońscy naukowcy na łamach czasopisma „Clinical Journal of the American Society of Nephrology”.

fot. Military (CC BY 2.0) Health National Museum of Health and Medicine

W badaniu uczestniczyło 623 Japończyków z rozpoznaną cukrzycą typu 2, którzy w momencie rozpoczęcia obserwacji nie mieli w historii swojej choroby epizodów związanych z incydentami naczyniowo-kardiologicznymi oraz nie przyjmowali leków diuretycznych. Średni czas obserwacji w badanej grupie wyniósł 11 lat.

W swojej analizie naukowcy oceniali regularnie poziom potasu oraz sodu wydalanego wraz z moczem i starali się znaleźć korelację pomiędzy tym poziomem a ryzykiem wystąpienia zaburzeń czynności nerek. Okazało się, że pacjenci stosujący dietę bogatą w potas mieli istotnie niższe ryzyko wystąpienia zaburzeń czynnościowych nerek i chorób sercowo-naczyniowych. Niestety, podobnej korelacji nie wykazano w przypadku sodu.
Autorzy podkreślili, że wyniki tego badania korelują m.in. z wynikami innych analiz, w których wyższe wartości potasu powiązano z mniejszym ryzykiem rozwoju przewlekłej niewydolności nerek.

Źródło:  CJANS Published online before print November 2015, doi: 10.2215/​CJN.00980115

O jakich produktach należy pamiętać chcąc urozmaicić swoją dietę w potas?

Produkt                                            Zawartość potasu (mg/100 g)
kakao 16%, proszek                                 1927
morele suszone                                        1666
fasola biała, nasiona suche                      1188
dynia, pestki                                              810
natka pietruszki                                         695
orzechy włoskie                                         474
kasza gryczana                                         443
brokuły                                                      385
mięso z piersi kurczaka                             385
dorsz świeży                                              356
burak                                                        348
banan                                                        395
seler                                                          320
pomidor                                                     282

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Powiązane artykuły
KongresWszechstronny lekarz

Szybka diagnostyka kluczowa w chorobach neurologicznych u dzieci

Choroby neurologiczne, do których zaliczamy m.in. udar mózgu, choroby neurometaboliczne oraz padaczkę, to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie. Dotyczą one…
Wszechstronny lekarz

Badanie EEG i VEEG – pierwszy krok do diagnostyki padaczki

Tylko w Polsce z padaczką (epilepsją) zmaga się według szacunków ok. 400 tys. osób. Rozpoznanie tej choroby wymaga od specjalisty ogromnej wiedzy…
Wszechstronny lekarz

Podskórny system defibrylujący w profilaktyce nagłego zgonu sercowego

Każdego roku liczba pacjentów leczonych z wykorzystaniem podskórnych systemów defibrylujących w Polsce niemal się podwaja. Wyniki rejestrowane w polskich ośrodkach nie odbiegają…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter