NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Poradnia

Słodycze w ciąży? Twoje dziecko może mieć alergię!

Duże ilości cukru spożywanego w ciąży zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u potomstwa. Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badanie na 9000 kobiet. Wykazano, że u kobiet, które spożywały duże ilości cukru w ciąży ryzyko wystąpienia astmy alergicznej u dziecka było dwukrotnie większe niż u ciężarnych, które konsumowały niewielkie ilości cukru.

Naukowcy odkryli związek między spożyciem cukru a wystąpieniem astmy jest konsumpcja dużej ilości fruktozy, fot. pixabay.com

Seif Shaheen z Uniwersytetu Londyńskiego uważa, że nie można uznać spożycia dużej ilości cukru w ciąży za główną przyczynę występowania alergii bądź astmy alergicznej u dzieci. Jednak ze względu na  styl odżywiania popularny  na Zachodzie, należy uważnie badać tę hipotezę.

Teorią mogącą sugerować związek między spożyciem cukru a wystąpieniem astmy jest konsumpcja  dużej ilości fruktozy, która przyczynia się do odpowiedzi immunologicznej organizmu. W konsekwencji dochodzi do rozwinięcia się zapalenia płuc.

Zdaniem innego specjalisty, dr Sheena Cruickshank z Uniwersytetu w Manchesterze, kolejne badania powinny uwzględniać różne czynniki ryzyka wywołujące alergię u dzieci, m.in.: zetknięcie się z drobnoustrojami, czy rodzaj pitego mleka. Z pewnością pozwoli to na lepsze zweryfikowanie związku między dietą kobiety ciężarnej a wystąpieniem alergii u potomstwa.

Źródło:newscientist.com

Powiązane artykuły
PACJENTPoradnia

Miopia dopadła Polaków!

Godzinami scrollujemy smartfony, oglądamy streamingi i nie raz przeglądamy internet „na dwa ekrany” – skutki tego obserwują… okuliści. Każda dodatkowa godzina przed…
PACJENTPoradnia

Lupus zmienia życie na zawsze

Toczeń rumieniowaty układowy (z łac. lupus) to przewlekła i nieuleczalna choroba. Może się wyciszyć, ale nie znika. W terapii celem jest utrzymanie…
PACJENTPoradnia

Kleszcze mogą być zabójcze dla serca

Nieleczona borelioza potrafi latami siać spustoszenie w organizmie, a 0,3-4% przypadków tej choroby kończy się powikłaniami sercowymi. O tym, jak rozpoznać zagrożenie,…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter