NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Poradnia

Postbiotyki – nowa era kształtowania odporności niemowląt

Mleko matki od lat fascynuje naukowców zajmujących się badaniami nad żywieniem niemowląt. Zawiera szereg składników wpływających na rozwój układu odpornościowego. Znajdują się w nim m.in. komórki odpornościowe, przeciwciała, oligosacharydy prebiotyczne, żywe bakterie oraz inne składniki aktywne biologicznie, metabolity takie jak m.in. postbiotyki.

Dziś wiemy że 70-80% komórek odpornościowych organizmu zlokalizowanych jest w tkance limfatycznej występującej w obrębie przewodu pokarmowego, który zasiedla mikrobiota odgrywająca ważną rolę w kształtowaniu odporności.

Jak jednak stymulować układ odpornościowy dzieci, które nie mogą być karmione naturalnie?

Naukowcy zajmujący się wpływem żywienia w 1000 pierwszych dni życia, od lat prowadzą badania nad mlekiem matki, dążąc do poznania jego funkcji i jak najpełniejszego ich odwzorowania. Ostatnie badania prowadzone w laboratoriach NUTRICIA Research pozwoliły na przełom w tej dziedzinie i stworzenie unikalnej receptury, dzięki której skład mikrobioty niemowląt, które nie mogą być karmione piersią, stał się zbliżony do obserwowanego u niemowląt karmionych naturalnie.

Postbiotyki i oligosacharydy prebiotyczne, czyli innowacyjne połączenie w żywieniu niemowląt.

Inspirując się mlekiem matki, naukowcy odkryli unikalne połączenie oligosacharydów prebiotycznych GOS/FOS (9:1) i postbiotyków, stanowiące nowy i inspirujący kierunek we wspieraniu mikrobioty we wczesnym okresie życia. Najnowsze dane naukowe potwierdzają, że połączenie to wpływa na skład, środowisko i aktywność mikrobioty jelitowej w sposób zbliżony do obserwowanego u niemowląt karmionych piersią, by poprzez mikrobiotę od samego początku wspierać układ odpornościowy. Oligosacharydy prebiotyczne są jednym z dobrze znanych składników mleka matki o korzystnym działaniu na mikrobiotę. Natomiast na nowo poznane potencjałowe postbiotyki, w połączeniu z oligosacharydami prebiotycznymi, stanowią nową erę kształtowania odporności poprzez mikrobiotę przewodu pokarmowego.

Powiązane artykuły
PACJENTPoradnia

Nowa era w diagnostyce i leczeniu raka płuca

– W listopadzie, który jest Światowym Miesiącem Świadomości Raka Płuca, przypominamy o kluczowej roli profilaktyki i wczesnej diagnozy. Rak płuca nazywany jest…
PACJENTPoradnia

Hipofosfatazja, czyli choroba kruchych kości

To rzadkie schorzenie metaboliczne o podłożu genetycznym, które sprawia, że kości oraz zęby stają się słabe, kruche i podatne na złamania. U…
PACJENTPoradnia

Czy Polacy jedzą jabłka? Są przecież zdrowe

– Tendencja spadkowa w spożyciu jabłek w Polsce może wynikać z obecności na rynku krajowym coraz większej liczby innych owoców, w tym…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter