Spożywanie pokarmów bogatych w potas działa ochronnie na serce i nerki pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 – donoszą japońscy naukowcy na łamach czasopisma „Clinical Journal of the American Society of Nephrology”.
W swojej analizie naukowcy oceniali regularnie poziom potasu oraz sodu wydalanego wraz z moczem i starali się znaleźć korelację pomiędzy tym poziomem a ryzykiem wystąpienia zaburzeń czynności nerek. Okazało się, że pacjenci stosujący dietę bogatą w potas mieli istotnie niższe ryzyko wystąpienia zaburzeń czynnościowych nerek i chorób sercowo-naczyniowych. Niestety, podobnej korelacji nie wykazano w przypadku sodu.
Autorzy podkreślili, że wyniki tego badania korelują m.in. z wynikami innych analiz, w których wyższe wartości potasu powiązano z mniejszym ryzykiem rozwoju przewlekłej niewydolności nerek.
Źródło: CJANS Published online before print November 2015, doi: 10.2215/CJN.00980115
O jakich produktach należy pamiętać chcąc urozmaicić swoją dietę w potas?
Produkt Zawartość potasu (mg/100 g)
kakao 16%, proszek 1927
morele suszone 1666
fasola biała, nasiona suche 1188
dynia, pestki 810
natka pietruszki 695
orzechy włoskie 474
kasza gryczana 443
brokuły 385
mięso z piersi kurczaka 385
dorsz świeży 356
burak 348
banan 395
seler 320
pomidor 282
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.