NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Co? Gdzie? Kiedy?Wszechstronny lekarz

Dieta ważna dla psyche

Coraz częściej mówi się o tym, że sposób odżywiania jest bardzo ważny nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale ma wpływ także na rozwój mózgu i jego prawidłowe funkcjonowanie. W psychiatrii daje się zauważyć nawet nowe podejście: do leczenia farmakologicznego i psychoterapii dołączane są zalecenia dietetyczne.

Już w starożytności zwracano uwagę na rolę odżywiania w procesie leczenia, jednak współczesna medycyna jeszcze do niedawna zdawała się nie zauważać bezpośredniego związku żywienia ze stanem naszej psychiki. W swoich gabinetach lekarze zbyt szybko proponują chorym syntetyczne leki i zbyt mało rozmawiają z nimi o tym jak się odżywiają i czy dobrze sypiają. Tymczasem pojawia się coraz więcej dowodów na to, że niedobór pewnych składników odżywczych może powodować zaburzenia nie tylko w funkcjonowaniu ciała, ale też w prawidłowym myśleniu i zachowaniu człowieka. Powiązano to z konkretnymi składnikami.

I tak np. kwasy omega 3 mogą redukować otępienie, schizofrenię, zespół stresu pourazowego (PTSD), depresję, myśli samobójcze, agresję . Mają działanie neuroprotekcyjne, zwiększają gęstość połączeń dendrytycznych w hipokampie i gęstość synaptyczną połączeń między neuronami. Najbogatszym źródłem kwasó omega 3 są oleje rośłine i ryby . „Oczywiście ogranizm może również syntetyzować kwas omega 3 , ale nie robi tego w wystarczającej  ilości, dlatego trzeba dostarczać go wraz z dietą lub suplementować” – mówi prof. Iwona Wawer z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wiceprezes Federacji Suplementów.

Probiotyki wpływają na prawidłowe działanie bariery jelitowej, wspomagają odporność, pomagają redukować stres oraz objawy agresji i depresji, a także chorób pośrednio związanych ze stresem, takich jak np. zespół jelita drażliwego. Dotychczasowe badania wskazują na zmniejszenie subiektywnego odczuwania lęku i poprawę samopoczucia po przyjmowaniu probiotyków.
„Wygląda na to, że zmiany w zakresie flory jelitowej mogą wpływać na przetwarzanie informacji emocjonalnych w mózgu. To przetwarzanie, zwłaszcza w kierunku negatywnym ma kluczowe znaczenie w powstawaniu depresji i lęku – tłumaczy dr n med. Sławomir Murawiec, prezes Naukowego Towarzystwa Psychoterapii Psychodynamicznej. – Trudno te badania zlekceważyć, bo okazuje się, że to co jemy może wpływać na to jak postrzegamy siebie i innych” – dodaje naukowiec.
Komunikacja pomiędzy jelitem a mózgowiem ma dwukierunkowy charakter, a zaangażowane są w nią różnorodne czynniki związane z neuronami, hormonami oraz odpornością człowieka. Zespół mikroorganizmów jelitowych wytwarza wiele substancji wpływających na układ nerwowy oraz  immunologiczny, które wpływają na różne obszary mózgowia zaangażowane w procesy emocjonalne, aktywność ruchową oraz zdolności poznawcze. W 2013 roku wprowadzono termin psychobiotyk dla określenia suplementów zawierających szczepy probiotyczne o właściwościach wspierających zdrowie psychiczne.
„W jednym z najnowszych badań klinicznych przeprowadzonych według bardzo surowych wymagań oceniano wpływ suplementacji probiotyku wieloszczepowego na ograniczenie liczby oraz intensywności negatywnych myśli i smutku. Probiotyk zawieral Bifidobacterium bifidum W23, Bifidobacterium lactis W52, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactobacillus casei W56, Lactobacillus salivarius W24 oraz Lactobacillus lactis szczepy W19 i W5 – taki skład bakterii zawiera Sanprobi Barrier. U osób otrzymujących probiotyk zauważono obniżenie nasilenia zachowań depresyjnych, w szczególności agresji oraz ruminacji  definiowanej jako nieustanne wątpliwości co do faktu oraz jakości wykonanych czynności. Preparaty psychobiotyczne pomagają zatem przywrócić równowagę mikroekologiczną w jelicie, a tym samym są łatwo dostępną opcją terapeutyczną w przypadku zaburzeń nastroju” – tłumaczy dr Igor Łoniewski z firmy Sanprobi.

Leczenie depresji, mogą także wspomagać rośliny – mówimy wtedy o działaniu holistycznym. Na rynku jest wiele preparatów zawierających ekstrakty z roślin wydobywających z nich to co najlepsze w skondensowanej dawce. Dodają one energii, zwiększają zdolność organizmu do znoszenia psychicznych obciążeń i sytuacji stresowych. Równowagę emocjonalną pomaga przywrócić np. szafran – przyprawa o działaniu antydepresyjnym. Szafran powoduje, że zwiększa się stężenie dopaminy i serotoniny czyli hormonów szczęścia. Substancje zawarte w wyciągu z szafranu wspomagają utrzymanie równowagi emocjonalnej i dobrego nastroju. Również żeń-szeń uznawany jest za jeden z najstarszych leków świata – wyciąg z korzenia żeń-szenia wspiera aktywność umysłową i sprawność poznawczą, działa korzystnie w sytuacjach stresowych. „Udało nam się połączyć właściwości obu tych roślin w jednym preparacie, dlatego szafraceum może być bardzo pomocny we wspomaganiu leczenia depresji czy obniżonego nastroju” – mówi Danuta Jakubowska z firmy Lekam.

Pomocniczo ze względu na działanie tonizujące i usposabiające do snu stosuje się np. korzeń kozłka, ziele męczennicy, szyszkę chmielu. „Również grzyby jadalne – wbrew temu co się o nich mówi – okazały się bogatym źródłem substancji o działaniu antydepresyjnym jak np. serotonina i melatonina” – dodaje dr hab. Bożena Muszyńska z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Artykuł powstał we współpracy z Federacją Suplementów

Powiązane artykuły
Co? Gdzie? Kiedy?Aktualności

Instytut CZMP wprowadza innowacyjne rozwiązania

Co polskie instytuty badawcze robią dla zdrowia Polaków? Podczas zbliżającego się 3. Kongresu „Nauka dla Społeczeństwa”, który odbędzie się w dniach 25-26…
AktualnościCo? Gdzie? Kiedy?

„Nauka dla Społeczeństwa” – Kongres, który pokazuje siłę polskiej nauki

W dniach 25–26 maja 2025 roku w Politechnice Warszawskiej oraz Światowym Centrum Słuchu w Kajetanach odbędzie się 3. Kongres „Nauka dla Społeczeństwa”…
LEKARZWszechstronny lekarz

Polskie nastolatki świadome swoich emocji, ale czy szczęśliwe?

Badanie świadomości emocji wśród nastolatków przeprowadzone w ramach programu „POLećmy ze wsparciem”* pokazało, że ponad połowa (53%) zawsze bądź często zastanawia się…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter