NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

PACJENTPoradnia

Energetyki – co dzieje się w organizmie po ich spożyciu?

Obietnica dostarczenia energii w sposób szybki i łatwy przyciąga nie tylko młodych ludzi, ale również osoby dorosłe. Udary, spadek koncentracji, stres hormonalny… Jakie mogą być skutki spożywania energetyków? Lekarze wiedzą najlepiej.

Na pewno napoje takie nie pozostają obojętne dla pracy serca. – Po wypiciu napoju energetyzującego odczuwamy chwilowy wzrost wydolności organizmu, wydaje nam się, że zyskujemy dodatkową siłę. Jest to spowodowane tym, że do komórek dociera więcej substancji odżywczych poprzez intensywniejszą pracę serca. Wiąże się to przede wszystkim z obecnością w nich stymulantów, tj. kofeiny, guarany, tauryny itd., które powodują zwiększenie ciśnienia tętniczego krwi – wyjaśnia prof. Piotr Buszman, kardiolog inwazyjny. Nadmierne i regularne spożycie energetyków, zwłaszcza u młodych ludzi, może prowadzić do nadciśnienia tętniczego ze wszystkimi konsekwencjami, takimi jak niewydolność serca czy udar mózgu.

prof. Piotr Buszman (foto: AHP)

Jednocześnie częste sięganie po te produkty może powodować zarówno nadmierne pobudzenie, jak i spadek koncentracji.Ostatnie badania wskazują, iż paradoksalnie energetyki powodują obkurczenie naczyń mózgowych, a tym samym na pewno nie polepszają zdolności kognitywnych, umysłowych czy zdolności do zapamiętywania, a tym często kierujemy się, sięgając po energetyki – wyjaśnił kardiolog.

Energetyki stymulują produkcję hormonu stresu, a ich spożywanie może wywoływać tzw. stres hormonalny. Mowa tu o noradrenalinie, substancji chemicznej wytwarzanej przez organizm człowieka w sytuacji zagrożenia. – Noradrenalina podnosi ciśnienie krwi, zmienia rytm pracy serca, przyspiesza oddech. W nadmiarze może zwiększać ryzyko zaburzeń rytmu serca – przestrzega prof. Buszman.

Spożywanie nawet niewielkich ilości napojów energetyzujących może mieć dla organizmu konsekwencje. Po godzinie od spożycia energetyka poziom kofeiny i cukru gwałtownie spada, co może generować poczucie zmęczenia.Kolejną konsekwencją spożywania energetyków jest skrócenie czasu snu i pogorszenie jego jakości, co jest przyczyną przemęczenia oraz osłabienia organizmu – dodaje ekspert American Heart of Poland.

To nie wszystko. W przypadku połączenia napojów energetyzujących z alkoholem obserwuje się specyficzne efekty na poziomie upojenia. Przyczyną jest kofeina, która neutralizuje uspokajające właściwości alkoholu, sprawiając, że osoba pijąca ma wrażenie niższego stopnia odurzenia, jednocześnie odczuwając złudne poczucie zwiększonej energii. – To zjawisko może wprowadzać w dezorientację i stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia oraz doprowadzić do śmiertelnego przedawkowania alkoholu. Ponadto połączenie alkoholu z napojem energetycznym podwójnie odwadnia organizm. Taka mieszanka poważnie obciąża serce – ostrzega prof. Buszman.

Co wybrać: kawę czy energetyk? Zdecydowanie kawę, najlepiej bez cukru, oczywiście z zachowaniem umiaru. Warto pamiętać, że napoje energetyczne zawierają dużą ilość cukru i sztucznych dodatków, co może generować ryzyko rozwoju wielu schorzeń, nie tylko kardiologicznych, takich jak cukrzyca, otyłość. – Jeśli wybralibyśmy napój energetyczny w wersji light, to znajdziemy w nim sztuczne słodziki, które również nie są wskazane. Trzeba zaznaczyć, że napoje energetyzujące nie są jedynym źródłem kofeiny, znajdziemy ją także w herbacie, napojach typu cola czy czekoladzie. W celu poprawienia koncentracji i zwiększenia poziomu energii należy zdrowo się odżywiać, pamiętać o aktywności fizycznej i odpowiedniej ilości snu – dodaje profesor.

Napoje energetyzujące charakteryzują się właściwościami pobudzającymi. Ich skład obejmuje m.in. znaczną dawkę substancji takich jak kofeina, guarana czy tauryna. Napoje energetyzujące zawierają: około 25 g cukrów prostych na 250 ml napoju, 80 mg kofeiny na 250 ml, a zawartość tauryny mieści się w zakresie od 500 do 1000 mg na 250 ml. Według m.in. Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), spożycie kofeiny przez zdrowe osoby dorosłe nie powinno być wyższe niż 400-450 mg/dzień, natomiast u dzieci – nie wyższe niż 2,5 mg na kilogram masy ciała dziennie.

Foto: pixabay.com

Powiązane artykuły
LEKARZAktualnościCo? Gdzie? Kiedy?PACJENT

Prof. Henryk Skarżyński odznaczony Orderem Orła Białego

Z okazji Narodowego Święta Niepodległości Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda, podczas uroczystości zorganizowanej w Belwederze wręczył odznaczenia państwowe osobom zasłużonym w służbie…
PACJENTPoradnia

Nowa era w diagnostyce i leczeniu raka płuca

– W listopadzie, który jest Światowym Miesiącem Świadomości Raka Płuca, przypominamy o kluczowej roli profilaktyki i wczesnej diagnozy. Rak płuca nazywany jest…
PACJENTPoradnia

Hipofosfatazja, czyli choroba kruchych kości

To rzadkie schorzenie metaboliczne o podłożu genetycznym, które sprawia, że kości oraz zęby stają się słabe, kruche i podatne na złamania. U…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *