Jedzenie w polskich szpitalach często wzbudza negatywne emocje. Chodzi nie tylko o ilość, ale jakość oraz monotonię. Tę rutynę postanowił przerwać szpital w Warszawie na ul. Inflanckiej. Znajdziemy tam np. faszerowanego bakłażana z warzywami. Internauci komentujący post na stronie „Posiłki w szpitalach” nie dowierzają – prawdziwość zdjęcia potwierdzają jednak pacjenci.
Tymczasem żywienie pacjentów jest integralną częścią procesu leczniczego i towarzyszy procedurom medycznym. Szpitale nie powinny zatem na tym oszczędzać.
Zwraca na to uwagę także Rzecznik Praw Obywatelskich. Jego zdaniem nie ulega wątpliwości, że uzyskiwane przez szpitale rezultaty w zakresie żywienia pacjentów są bardzo istotne, stanowią bowiem elementy prawidłowo prowadzonego leczenia i rekonwalescencji oraz mają bezpośredni wpływ na prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań oraz okres pobytu w szpitalu (zatrucia pokarmowe, niedożywienie, zakażenia wewnątrzszpitalne).
„Organizacja żywienia pacjentów powinna być zatem analizowana, koordynowana i nadzorowana przez kierowników szpitali oraz lekarzy odpowiedzialnych za proces leczenia” – podkreśla RPO.
Źródło: metrowarszawa