NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Co? Gdzie? Kiedy?

NIK debatuje o dodatkach do żywności

Najwyższa Izba Kontroli chce sprawdzić czy powszechnie wykorzystywane przez producentów dodatki do żywności pozostają bez wpływu na zdrowie konsumentów i czy istnieje w Polsce sprawny nadzór nad tymi substancjami. Kontrolę poprzedziła debata ekspertów, w której wzięli udział przedstawiciele rządu, parlamentu, instytucji nadzoru, świata nauki, mediów oraz organizacji pracodawców.

Dzisiejsi konsumenci mają wysokie wymagania wobec żywności. Oczekują nie tylko właściwej wartości odżywczej i jakości, ale także atrakcyjnego wyglądu i długiego okresu przydatności do spożycia. To sprawia, że konkurujący ze sobą producenci podwyższają walory swoich produktów głównie przez stosowanie tzw. dodatków do żywności, tj.: barwników, konserwantów, emulgatorów i wzmacniaczy smaku.

Stosowanie dodatków do żywności uregulowane jest w europejskim systemie prawnym. Muszą one posiadać ocenę bezpieczeństwa dla zdrowia, a ich użycie w danym produkcie jest odnotowywane na jego etykiecie. Skąd jednak wiadomo, że informacje te są rzetelne? Czy służby państwowe nadzorują jakość żywności, biorąc pod uwagę stosowanie na szeroką skalę substancji dodatkowych?

Z pytaniem tym zmierzyli się zaproszeni do NIK eksperci i praktycy z rządu, parlamentu, instytucji nadzoru, świata nauki, mediów oraz organizacji zrzeszających przedsiębiorców żywności. Wnioski z debaty zostaną wykorzystane w programie przygotowywanej kontroli.

Odpowiedzieć ma ona na pytania opinii publicznej o jakość produktów żywnościowych i stosowanych w nich dodatków nie tylko pod względem legalności ich używania, ale także z uwagi na ich rzeczywistą wartość i bezpieczeństwo dla zdrowia. W tym celu Najwyższa Izba Kontroli wkrótce dokładnie przyjrzy się organizacji nadzoru państwa nad obrotem żywności zawierającej substancje dodatkowe.

Źródło: NIK

Powiązane artykuły
AktualnościCo? Gdzie? Kiedy?

Polski Nobel dla prof. Henryka Skarżyńskiego

16 czerwca 2025 roku w Komnatach Zamku Królewskiego na Wawelu prof. Henryk Skarżyński został uhonorowany Nagrodą PAU im. Anny i Erazma Jerzmanowskich….
Co? Gdzie? Kiedy?Aktualności

Nauka łączy Polaków – 3. Kongres „Nauka dla Społeczeństwa”

Za nami trzecia edycja Kongresu „Nauka dla Społeczeństwa”, który w dniach 25-26 maja 2025 odbywał się w Politechnice Warszawskiej oraz w Instytucie…
Co? Gdzie? Kiedy?Aktualności

Kulisy powstania hymnu 3. Kongresu Nauka dla Społeczeństwa

Prof. dr hab. inż. Andrzej Czyżewski, kierownik Katedry Systemów Multimedialnych Politechniki Gdańskiej, jest pomysłodawcą i ojcem chrzestnym hymnu 3. Kongresu Nauka dla…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter