NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Poradnia

Postbiotyki – nowa era kształtowania odporności niemowląt

Mleko matki od lat fascynuje naukowców zajmujących się badaniami nad żywieniem niemowląt. Zawiera szereg składników wpływających na rozwój układu odpornościowego. Znajdują się w nim m.in. komórki odpornościowe, przeciwciała, oligosacharydy prebiotyczne, żywe bakterie oraz inne składniki aktywne biologicznie, metabolity takie jak m.in. postbiotyki.

Dziś wiemy że 70-80% komórek odpornościowych organizmu zlokalizowanych jest w tkance limfatycznej występującej w obrębie przewodu pokarmowego, który zasiedla mikrobiota odgrywająca ważną rolę w kształtowaniu odporności.

Jak jednak stymulować układ odpornościowy dzieci, które nie mogą być karmione naturalnie?

Naukowcy zajmujący się wpływem żywienia w 1000 pierwszych dni życia, od lat prowadzą badania nad mlekiem matki, dążąc do poznania jego funkcji i jak najpełniejszego ich odwzorowania. Ostatnie badania prowadzone w laboratoriach NUTRICIA Research pozwoliły na przełom w tej dziedzinie i stworzenie unikalnej receptury, dzięki której skład mikrobioty niemowląt, które nie mogą być karmione piersią, stał się zbliżony do obserwowanego u niemowląt karmionych naturalnie.

Postbiotyki i oligosacharydy prebiotyczne, czyli innowacyjne połączenie w żywieniu niemowląt.

Inspirując się mlekiem matki, naukowcy odkryli unikalne połączenie oligosacharydów prebiotycznych GOS/FOS (9:1) i postbiotyków, stanowiące nowy i inspirujący kierunek we wspieraniu mikrobioty we wczesnym okresie życia. Najnowsze dane naukowe potwierdzają, że połączenie to wpływa na skład, środowisko i aktywność mikrobioty jelitowej w sposób zbliżony do obserwowanego u niemowląt karmionych piersią, by poprzez mikrobiotę od samego początku wspierać układ odpornościowy. Oligosacharydy prebiotyczne są jednym z dobrze znanych składników mleka matki o korzystnym działaniu na mikrobiotę. Natomiast na nowo poznane potencjałowe postbiotyki, w połączeniu z oligosacharydami prebiotycznymi, stanowią nową erę kształtowania odporności poprzez mikrobiotę przewodu pokarmowego.

Powiązane artykuły
PACJENTPoradnia

Naukowo o jabłkach i soku jabłkowym

Jabłka i soki jabłkowe to cenne składniki diety o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Coraz więcej badań potwierdza, że regularne spożywanie jabłek (a często…
PACJENTPoradnia

Rak nerki: eksperci o faktach

Rak nerki często rozwija się skrycie, bezobjawowo, co znacząco utrudnia jego wykrycie – a to właśnie wczesne rozpoznanie może uratować życie. Jak…
PACJENTPoradnia

Skąd się biorą nowotwory u dzieci?

Każdego roku ponad tysiąc rodzin w Polsce słyszy diagnozę nowotworu u swojego dziecka. A choroby w tej grupie wiekowej różnią się od…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter