Duże ilości cukru spożywanego w ciąży zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u potomstwa. Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badanie na 9000 kobiet. Wykazano, że u kobiet, które spożywały duże ilości cukru w ciąży ryzyko wystąpienia astmy alergicznej u dziecka było dwukrotnie większe niż u ciężarnych, które konsumowały niewielkie ilości cukru.
Teorią mogącą sugerować związek między spożyciem cukru a wystąpieniem astmy jest konsumpcja dużej ilości fruktozy, która przyczynia się do odpowiedzi immunologicznej organizmu. W konsekwencji dochodzi do rozwinięcia się zapalenia płuc.
Zdaniem innego specjalisty, dr Sheena Cruickshank z Uniwersytetu w Manchesterze, kolejne badania powinny uwzględniać różne czynniki ryzyka wywołujące alergię u dzieci, m.in.: zetknięcie się z drobnoustrojami, czy rodzaj pitego mleka. Z pewnością pozwoli to na lepsze zweryfikowanie związku między dietą kobiety ciężarnej a wystąpieniem alergii u potomstwa.
Źródło:newscientist.com