Najnowsze badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii dowodzą, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru może mieć długofalowe konsekwencje dla zdrowia i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u mężczyzn.
Według amerykańskich zaleceń dietetycznych cukier jako dodatek do żywności podczas produkcji i dodawany do potraw samodzielnie nie powinien przekraczać 10% całkowitych dziennych kalorii dzieci i dorosłych. Dane CDC z lat 2005-2010 wskazują, że osoby powyżej 20 roku życia spożywały cukier stanowiący 13% całkowitych dziennych kalorii. Większość spożywanego przez nich cukru pochodziło z ciast, ciasteczek, lodów, cukierków i słodzonych napojów. Spożywanie zbyt dużych ilości cukru zwiększa wystąpienie wielu chorób, m.in.: chorób serca, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz próchnicy zębów.
Brytyjscy badacze odkryli, że u mężczyzn, którzy konsumowali 67 gramów cukru dziennie w postaci słodzonych produktów i soków, po 5 latach częściej rozwijały się u nich niepokój, depresja oraz inne zaburzenia psychiczne niż u mężczyzn, którzy spożywali dziennie mniej cukru.
Anika Knüppel wraz ze swoim zespołem badawczym analizowali dane z badania Whitehall II, w tym 10308 uczestników (gdzie 66,9% stanowili mężczyźni), którzy w pierwszej fazie badania byli w wieku 35-55 lat. Ok. 22 lat od obserwacji uczestnicy wypełnili kwestionariusze dotyczące częstotliwości odżywiania w czterech odstępach czasowych. Informacje zebrane w kwestionariuszach posłużyły naukowcom do obliczenia dziennego spożycia cukru przez uczestników 15 słodzonych produktów, w tym słodzonych napojów gazowanych, ciastek, kawy i herbaty. Dodatkowo uczestnicy w trakcie badania wypełniali kwestionariusze dotyczące zdrowia oraz udzielali wywiadów w kilku odstępach czasowych, które zostały wykorzystane przez naukowców do identyfikacji rozwoju powszechnych chorób psychicznych u uczestników, takich jak: lęki, czy depresja.
W porównaniu z osobami, które miały najniższe dzienne spożycie cukru (poniżej 39,5g) mężczyźni, którzy spożywali dziennie najwięcej cukru (więcej niż 67g), były po 5 latach o 23% bardziej narażone na rozwój zaburzeń psychicznych. Stwierdzono tak po uwzględnieniu innych ważnych czynników: socjodemograficznych, innych czynników dietetycznych, czy problemów zdrowotnych. W badaniu nie dostrzeżono powiązania między spożyciem cukru a wystąpieniem zaburzeń psychicznych u kobiet.
Zauważono, że kobiety i mężczyźni cierpiący na zaburzenia nastroju, którzy mieli wysokie dzienne spożycie cukru, po 5 latach częściej wykazywali depresję niż osoby z niskim spożyciem cukru. Jednak waga tego powiązania zmniejszyła się po uwzględnieniu czynników socjodemograficznych, innych czynników żywieniowych i problemów zdrowotnych. Zespół stwierdził również, że osoby z zaburzeniami psychicznymi nie spożywały więcej cukru niż osoby bez tych zaburzeń. W ten sposób uniemożliwia się, że powiązanie między wysoką zawartością cukru a większym ryzykiem zaburzeń psychicznych prowadzi do odwrócenia związku przyczynowego.
Wyniki badań A. Knüppel i jej zespołu sugerują, aby odejść od jedzenia słodkich potraw w celu poprawienia sobie nastroju. Zdaniem A. Knüppel słodkie produkty przynoszą pozytywne uczucie w bardzo krótkim czasie od spożycia i osoby z niskim nastrojem decydują się na takie jedzenie, aby załagodzić negatywne uczucia. Jednak w długotrwałej perspektywie spożywanie dużej ilości słodyczy ma negatywny wpływ na zdrowie psychiczne.
Źródło: medicalnewstoday