NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

AktualnościWszechstronny lekarz

Spożywanie cukru a zdrowie psychiczne mężczyzn

Najnowsze badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii dowodzą, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru może mieć długofalowe konsekwencje dla zdrowia i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u mężczyzn.

Spożywanie zbyt dużych ilości cukru zwiększa wystąpienie wielu chorób, m.in.: chorób serca, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz próchnicy zębów. fot. pixabay

Według amerykańskich zaleceń dietetycznych cukier jako dodatek do żywności podczas produkcji i dodawany do potraw samodzielnie nie powinien przekraczać 10% całkowitych dziennych kalorii dzieci i dorosłych. Dane CDC z lat 2005-2010 wskazują, że osoby powyżej 20 roku życia spożywały cukier stanowiący 13% całkowitych dziennych kalorii. Większość spożywanego przez nich cukru pochodziło z ciast, ciasteczek, lodów, cukierków i słodzonych napojów. Spożywanie zbyt dużych ilości cukru zwiększa wystąpienie wielu chorób, m.in.: chorób serca, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz próchnicy zębów.

Brytyjscy badacze odkryli, że u mężczyzn, którzy konsumowali 67 gramów cukru dziennie w postaci słodzonych produktów i soków, po 5 latach częściej rozwijały się u nich niepokój, depresja oraz inne zaburzenia psychiczne niż u mężczyzn, którzy spożywali dziennie mniej cukru.

Anika Knüppel wraz ze swoim zespołem badawczym analizowali dane z badania Whitehall II, w tym 10308 uczestników (gdzie 66,9% stanowili mężczyźni), którzy w pierwszej fazie badania byli w wieku 35-55 lat. Ok. 22 lat od obserwacji uczestnicy wypełnili kwestionariusze dotyczące częstotliwości odżywiania w czterech odstępach czasowych. Informacje zebrane w kwestionariuszach posłużyły naukowcom do obliczenia dziennego spożycia cukru przez uczestników 15 słodzonych produktów, w tym słodzonych napojów gazowanych, ciastek, kawy i herbaty. Dodatkowo uczestnicy w trakcie badania wypełniali kwestionariusze dotyczące zdrowia oraz udzielali wywiadów w kilku odstępach czasowych, które zostały wykorzystane przez naukowców do identyfikacji rozwoju powszechnych chorób psychicznych u uczestników, takich jak: lęki, czy depresja.

W porównaniu z osobami, które miały najniższe dzienne spożycie cukru (poniżej 39,5g) mężczyźni, którzy spożywali dziennie najwięcej cukru (więcej niż 67g), były po 5 latach o 23% bardziej narażone na rozwój zaburzeń psychicznych. Stwierdzono tak po uwzględnieniu innych ważnych czynników: socjodemograficznych, innych czynników dietetycznych, czy problemów zdrowotnych. W badaniu nie dostrzeżono powiązania między spożyciem cukru a wystąpieniem zaburzeń psychicznych u kobiet.

Zauważono, że kobiety i mężczyźni cierpiący  na zaburzenia nastroju, którzy mieli wysokie dzienne spożycie cukru, po 5 latach częściej wykazywali depresję niż osoby z niskim spożyciem cukru. Jednak waga tego powiązania zmniejszyła się po uwzględnieniu czynników socjodemograficznych, innych czynników żywieniowych i problemów zdrowotnych. Zespół stwierdził również, że osoby z zaburzeniami psychicznymi nie spożywały więcej cukru niż osoby bez tych zaburzeń. W ten sposób uniemożliwia się, że powiązanie między wysoką zawartością cukru a większym ryzykiem zaburzeń psychicznych prowadzi do odwrócenia związku przyczynowego.

Wyniki badań A. Knüppel i jej zespołu sugerują, aby odejść od jedzenia słodkich potraw w celu poprawienia sobie nastroju. Zdaniem A. Knüppel słodkie produkty przynoszą pozytywne uczucie w bardzo krótkim czasie od spożycia i osoby z niskim nastrojem decydują się na takie jedzenie, aby załagodzić negatywne uczucia. Jednak w długotrwałej perspektywie spożywanie dużej ilości słodyczy ma negatywny wpływ na zdrowie psychiczne.

Źródło: medicalnewstoday

Powiązane artykuły
Wszechstronny lekarz

Czym jest i jak leczyć nadpotliwość

Nadpotliwość to zaburzenie, które silnie wpływa na wiele dziedzin życia codziennego pacjentów. Terapię powinna poprzedzić dokładna diagnostyka, a wybór leczenia musi uwzględniać…
Wszechstronny lekarz

Presbyfonia. To można wyleczyć!

Fizjologiczne zmiany spowodowane starzeniem się organizmu dotyczą również narządu głosu, który w wieku senioralnym zaczyna zmieniać swoje brzmienie (presbyfonia). Takie związane z…
Wszechstronny lekarz

Pierwotne niedobory odporności

Pierwotne niedobory odporności (PNO) to grupa zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego lub jego brakiem zdolności do zwalczania zakażeń. PNO mogą być…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter