NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Poradnia

Szukasz witamin A i D? Znajdziesz je tutaj!

Wzmocnienie odporności w celu zabezpieczenia organizmu przed infekcjami szczególnie interesuje nas w okresie zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i innych infekcji. Ważne jest wówczas dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin, które wspierają układ immunologiczny organizmu. Jakie witaminy na odporność są szczególnie ważne? Co jeść, by możliwe było zwiększenie odporności?

Zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest istotna dla budowania odporności. Jednymi z najważniejszych dla naszego systemu obronnego są witaminy A i witamina D.

Witamina A – Co jej zawdzięczamy?

Witamina A to inaczej mówiąc retinol oraz jego pochodne. Rola tej witaminy jest znacząca, ponieważ wpływa ona na prawidłowe widzenie, właściwy stan skóry oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych[1]. Witamina A należy do związków o działaniu antyoksydacyjnym, wykazuje także działanie przeciwzapalne i antyproliferacyjne[2].

Witamina D – Dlaczego jest dla nas tak ważna?

Ze względu na fakt, że witamina D jest w naszym organizmie bardzo aktywna biologicznie i ma wielokierunkowe oddziaływanie, nazywa się ją prohormonem[3]. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a poza tym m.in. pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, wspiera utrzymanie zdrowych kości czy pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni[4].

Rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy A i D należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jak sama nazwa wskazuje, przyswajalność tych witamin jest ściśle związana z obecnością tłuszczów w pokarmach, które spożywamy. 

Warto wiedzieć, że Polsce wszystkie margaryny są wzbogacane w witaminy A i D, dzięki czemu stanowią one ich dodatkowe źródło w diecie[5].

Zwykle, w margarynach witamina A znajduje się na poziomie 600–900 µg/100 g produktu, zaś witamina D obecna jest w ilości 5,0-7,5 µg/100 g produktu. Niektórzy producenci dobrowolnie wzbogacają margaryny w witaminę E.


[1] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj/pol

[2] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja 2012. Instytut Żywności i Żywienia

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/witamina-d-a-covid-19-aktualny-stan-wiedzy/

[4] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj/pol

[5] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20101741184/O/D20101184.pdf

Powiązane artykuły
PACJENTPoradnia

Rak piersi: jesteśmy świadkami przełomów

Onkolodzy i pacjenci jednogłośnie przyznają – w raku piersi nastąpiły wielkie zmiany i wszystko wskazuje na to, że to nie koniec przełomów….
PACJENTPoradnia

NMOSD, czyli choroba Devica

Emilia jest pogodną optymistką, matką dwóch synów, posiadaczką trzech kotów. Od 2010 roku choruje na autoimmunologiczną chorobę układu nerwowego – NMOSD (spektrum…
PACJENTPoradnia

Serce: 3 mld uderzeń. Bezcenne!

Mimo niewielkiego rozmiaru, pracuje nieustannie przez całe życie człowieka, pełniąc kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. W ostatnia niedzielę września na całym świecie…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *