Zbierając materiał badawczy, naukowcy obserwowali ponad 170 małych dzieci w Szwecji, które były leczone z powodu zdiagnozowanej otyłości. Za pośrednictwem klinik dziecięcych w okręgu Sztokholm małych pacjentów w wieku od czterech do sześciu lat włączono do badania. Dzieci i ich rodzice zostali losowo przydzieleni do jednego z trzech warunków leczenia: leczenie standardowe, grupa wsparcia dla rodziców lub grupa wsparcia dla rodziców z dalszym wsparciem telefonicznym.
– Co zrobić z dzieckiem, które kocha jedzenie i zawsze chce jeść, albo z dzieckiem, które zawsze jest głodne? Jak sobie z tym poradzić, nie tworząc tabu dotyczącego jedzenia? – mówi Paulina Nowicka, profesor nadzwyczajny nauk pediatrycznych w Zakładzie Nauk Klinicznych, Interwencji i Technologii w Karolinska Institutet oraz profesor Nauk o Żywności, Żywienia i Dietetyki na Uniwersytecie w Uppsali (Szwecja). – Trzeba spróbować zbudować w domu przejrzystą strukturę, która sprawi, że dziecko będzie wiedziało, że zbliża się lunch i że dostanie kolację – tłumaczy.
– Ale trzeba też robić coś razem, aby wzmocnić więzi rodzinne, na przykład angażować dziecko w gotowanie, podawać mu warzywa, jeśli jest głodne, i nie nagradzać go jedzeniem. Ważne jest również, aby upewnić się, że jedzenie nie jest kojarzone z emocjami i osiągnięciami – dodaje.
Wyjaśnia, że choć otyłość jest trudna do leczenia, badanie pokazuje, że u maluchów w wieku przedszkolnym intensywne leczenie jest bezpieczne i zarazem skuteczne. – Leczenie dzieci w tym wieku jest znacznie skuteczniejsze niż leczenie dzieci w wieku kilkunastu lat – podkreśla. – Niektórzy nastolatkowie rozważają możliwość poddania się operacji bariatrycznej. Mamy nadzieję, że dzięki wcześniejszemu leczeniu będą mogli jej uniknąć – zauważa.
Badanie było wynikiem współpracy naukowców z Karolinska Institutet (Szwecja), Uniwersytetu w Uppsali (Szwecja), Warwick Medical School (Anglia) oraz Uniwersytetu Oksfordzkiego (Anglia).
Praca „A long-term follow-up of treatment for young children with obesity: a randomized controlled trial” autorstwa Anna Ek, Markus Brissman, Karin Nordin, Karin Eli and Paulina Nowicka została opublikowana w „International Journal of Obesity”.
Źródło: eurek alert.org
Foto: Mikaela Wallerstedta