NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Innowacje

Patent na zamiennik śliny naturalnej

„Substytut śliny naturalnej” to wynalazek, nad którym pracował zespół naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Politechniki Białostockiej.

Istotą wynalazku jest substytut śliny naturalnej do pielęgnacji jamy ustnej, o korzystnych właściwościach fizykochemicznych i tribologicznych (związanych z tarciem). Preparat sztucznej śliny złożony z mucyny, gumy ksantanowej i koloidalnego roztworu nanozłota przygotowano na bazie soli fizjologicznej poddanej działaniu plazmy niskotemperaturowej i niskociśnieniowej.

Preparat przeznaczony jest dla osób z zaburzeniami wydzielania śliny. Zwiększa komfort noszenia protez stomatologicznych. Pomocny jest także podczas terapii nowotworowej czy w czasie stosowania leków hamujących wydzielanie śliny np. leków na depresję. Może być wykorzystywany również u pacjentów z postępującym procesem próchnicowym. Rolą preparatu jest nawilżenie jamy ustnej i obniżenie tarcia w układzie zębowym.

Nad wynalazkiem pracował zespół naukowców z Politechniki Białostockiej: prof. Jan Dąbrowski i dr inż. Joanna Mystkowska oraz z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku: prof. Halina Car i dr Katarzyna Niemirowicz. Ochronę patentową w kraju wynalazek uzyskał z dniem 9 lutego 2018 roku.

źródło: UMB

Powiązane artykuły
LEKARZInnowacjeWszechstronny lekarz

Naukowcy rozwikłali kluczową zagadkę celiakii

Osoby z celiakią muszą unikać glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą wywoływać bolesne objawy w jelitach, utrudniać wchłanianie…
LEKARZInnowacje

Narzędzie, które pomaga oszacować ryzyko upadku

Szacuje się, że 1 na 3 osoby dorosłe w wieku powyżej 65. roku życia upada każdego roku, a wynikające z tego urazy…
LEKARZInnowacje

Radiochirurgiczna ablacja splotu trzewnego kontra ból

Radioablacja splotu trzewnego może być alternatywną metodą leczenia bólu u chorych na zaawansowanego raka trzustki – tak wynika z wieloośrodkowego, międzynarodowego badania…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter