NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Innowacje

Patent na zamiennik śliny naturalnej

„Substytut śliny naturalnej” to wynalazek, nad którym pracował zespół naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Politechniki Białostockiej.

Istotą wynalazku jest substytut śliny naturalnej do pielęgnacji jamy ustnej, o korzystnych właściwościach fizykochemicznych i tribologicznych (związanych z tarciem). Preparat sztucznej śliny złożony z mucyny, gumy ksantanowej i koloidalnego roztworu nanozłota przygotowano na bazie soli fizjologicznej poddanej działaniu plazmy niskotemperaturowej i niskociśnieniowej.

Preparat przeznaczony jest dla osób z zaburzeniami wydzielania śliny. Zwiększa komfort noszenia protez stomatologicznych. Pomocny jest także podczas terapii nowotworowej czy w czasie stosowania leków hamujących wydzielanie śliny np. leków na depresję. Może być wykorzystywany również u pacjentów z postępującym procesem próchnicowym. Rolą preparatu jest nawilżenie jamy ustnej i obniżenie tarcia w układzie zębowym.

Nad wynalazkiem pracował zespół naukowców z Politechniki Białostockiej: prof. Jan Dąbrowski i dr inż. Joanna Mystkowska oraz z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku: prof. Halina Car i dr Katarzyna Niemirowicz. Ochronę patentową w kraju wynalazek uzyskał z dniem 9 lutego 2018 roku.

źródło: UMB

Powiązane artykuły
InnowacjeLEKARZ

Mikroorganizmy wytworzyły materiał, który sam się wybarwia

Obecnie materiały wykonane z szybko rosnących, przyjaznych dla środowiska bakterii to atrakcyjna alternatywa dla zamienników skóry lub sztucznego plastiku. Kolorowanie lub dodawanie…
LEKARZInnowacje

Można manipulować pamięcią motoryczną rdzenia kręgowego

Badacze z Japonii wykazali, że rdzenie kręgowe, które kojarzyły pozycję kończyny z nieprzyjemnym doświadczeniem, już po 10 minutach nauczyły się zmieniać pozycję…
LEKARZInnowacje

Węch a sygnały z innych zmysłów

Szwedzcy naukowcy przetestowali hipotezę, że zmysł węchu może być w dużym stopniu zależny od niewęchowych wskazówek predykcyjnych i obejmować różne cechy przetwarzania…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter