NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

AktualnościCo? Gdzie? Kiedy?

Dietetyka nauką rolniczą?

Pracownicy Katedry Żywienia Klinicznego oraz członkowie Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki GUMed zbierają podpisy pod petycją do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w celu utrzymania zaszeregowania dietetyki jako dziedziny nauk o zdrowiu w naukach medycznych. Według rozporządzenia MNiSW z 31 lipca 2018 r. dietetyka, która do tej pory należała do dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, ma zostać przeniesiona do dziedziny nauk rolniczych.

Petycję można podpisać: w sekretariacie Katedry Żywienia Klinicznego (budynek nr 1, II piętro, pokój 211, w godz. 8-14) oraz w Zakładzie Biochemii Żywienia (budynek nr 15, gabinet nr 4, w godz. 9-14).

Popisy będą zbierane do 29 sierpnia br., ponieważ do 31 sierpnia muszą trafić do Ministerstwa.

Zdaniem dietetyków terapia żywieniowa jest jednym z fundamentów profilaktyki zdrowotnej. W wielu przypadkach, ustalenie właściwej diety jest najważniejszą częścią leczenia konkretnych pacjentów. Do zadań dietetyka należy ustalanie diety osób chorych, często z wielochorobowością, w ścisłej współpracy z lekarzem, ocena stanu odżywienia, rozpoznawanie nietolerancji pokarmowych, skutków ubocznych niewłaściwie stosowanej diety, wzbogacanie diety przemysłowymi dietami cząstkowymi, stosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, jako uzupełnienie diety naturalnej, a także umiejętność rozpoznawania zagrożeń wymagających konsultacji lekarskiej oraz wsparcie podczas przebywania w oddziale intensywnej terapii. To są wszystko działania ściśle medyczne.

Według standardów leczenia żywieniowego opracowanych w tym roku przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) dietetyk zajmuje ważne miejsce w Zespole Leczenia Żywieniowego, do którego poza nim należy także lekarz, pielęgniarka i farmaceuta oraz inni specjaliści, jeśli jest taka potrzeba. Wykonywanie tych zadań wymaga odpowiedniej, gruntownej wiedzy medycznej, którą można nabyć jedynie w procesie kształcenia, uwzględniającym zajęcia kliniczne przy łóżku chorego, co jest możliwe jedynie w uczelniach medycznych. Konieczne jest gruntowne kształcenie w zakresie wiedzy o fizjologii i patofizjologii człowieka, a także przedmiotów klinicznych, co zapewniają wyłącznie uczelnie medyczne. Wiedza w zakresie nauk rolniczych nie jest tu potrzebna, a przynajmniej nie jest wystarczająca. Przeniesienie dietetyki do dziedziny nauk rolniczych oddala zawód dietetyka od medycyny, co wiąże się z ryzykiem obniżenia, jakości jego pracy z osobami chorymi, a co za tym idzie z zagrożeniem ich zdrowia, a w niektórych przypadkach także życia.

źródło: GUMed

czytaj także:

Powiązane artykuły
PACJENTAktualności

Tydzień dla Serca: 17-24 kwietnia 2024

To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i niezwykle pracowitego narządu, ale również, by w praktyce…
LEKARZAktualnościCo? Gdzie? Kiedy?PACJENT

16 kwietnia to Światowy Dzień Głosu

Głos jest podstawowym narzędziem umożliwiającym i wspierającym funkcjonowanie współczesnego społeczeństwa opartego na komunikacji. Jego zaburzenia mają negatywny wpływ na wiele obszarów aktywności…
PACJENTAktualności

Pacjenci i neurolodzy czekają na program opieki koordynowanej

Każdego roku w Polsce na chorobę Parkinsona zapada niemal 8 tys. osób. Obecnie pacjentów zdiagnozowanych i leczonych jest ponad 90 tys. Nieco…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter