Wysokie stężenie witaminy D3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – wynika z badań opublikowanych w Journal of the National Cancer Institute.
Przeprowadzone do tej pory badania sugerowały możliwość wpływu stężenia witaminy D3 na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W badaniu opublikowanym w Journal of the National Cancer Institute przeanalizowano 17 badań dotyczących chorych na raka jelita grubego (łącznie 5706 chorych), których stężenia witaminy D3 we krwi porównano do 7107 zdrowych osób.
Wykazano, że osoby ze stężeniem witaminy D3 mniejszym niż 30 nmol/l miały o 31% wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do populacji ze stężeniem witaminy D3 w przedziale 50-62 nmol/l (zalecane stężenie). Dodatkowo zauważono, że protekcyjny wpływ wysokiego stężenia witaminy D3 ma na zachorowanie na raka jelita grubego dotyczy szczególnie kobiet (dla mężczyzn wynik nie był statystycznie istotny).
Wydaje się, że optymalne stężenie witaminy D3 dla zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego mieści się w zakresie 75-100 nmol/l.
źródło: academic.oup.com