NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Domowa kuchnia obniża ryzyko cukrzycy typu 2

Nowe badania zespołu naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego na Harvardzie wskazują, że domowe posiłki – w porównaniu do jedzenia w restauracjach i barach – zdecydowanie obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

fot. CC0 License

Analizie poddano zwyczaje żywieniowe ponad 99 tys. kobiet i mężczyzn. Dane zbierane przez naukowców obejmowały m.in. nawyki związane z jedzeniem poza domem oraz informacje dotyczące posiłków zjadanych w domach. Okazało się, że osoby które regularnie stołowały się w domu i spożywały w nim dwa posiłki dziennie, miały o 13 proc. mniejsze ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2 niż osoby, które w domu jadły sześć posiłków tygodniowo.

Greg Zong, główny autor badania zwrócił uwagę, że w ostatnich 50. latach tendencja jedzenia w restauracjach, czy zamawiana posiłków na wynos wyraźnie wzrosła. W tym samym okresie zaobserwowano rosnącą populację pacjentów zmagających się z otyłością i cukrzycą.

Naukowcy z Harvardu podkreślili jednak, że trudno jest ocenić „idealną” liczbę posiłków domowych ograniczających ryzyko choroby. Zdecydowanie – im będą one stanowiły większy udział w dziennym bilansie – tym zdrowiej dla pacjentów.

Powiązane artykuły
Wszechstronny lekarz

Trudno gojące się rany

Okres jesienno-zimowy nie jest łatwy dla pacjentów z trudno gojącymi ranami oraz ich opiekunów, gdyż zarówno wychładzanie ciała jak i jego przegrzewanie…
Wszechstronny lekarz

Dobrze zaplanowany zabieg to 95 proc. sukcesu

O tym, jak na przestrzeni lat zmienił się profil pacjentów z nowotworami głowy i szyi, jak leczyć, żeby nie okaleczyć i jak…
Wszechstronny lekarz

Potencjalnie śmiertelna choroba, o której prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś

Choroba niczym detektywistyczna zagadka. Wysportowany chłopak ma kłopoty z bieganiem, zdrowa dziewczyna traci głos, aktywna matka czuje nudności i nagłe silne zmęczenie…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter