NOWOŚĆ!Już dziś zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter! Zapisz się 

Wszechstronny lekarz

Domowa kuchnia obniża ryzyko cukrzycy typu 2

Nowe badania zespołu naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego na Harvardzie wskazują, że domowe posiłki – w porównaniu do jedzenia w restauracjach i barach – zdecydowanie obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

fot. CC0 License

Analizie poddano zwyczaje żywieniowe ponad 99 tys. kobiet i mężczyzn. Dane zbierane przez naukowców obejmowały m.in. nawyki związane z jedzeniem poza domem oraz informacje dotyczące posiłków zjadanych w domach. Okazało się, że osoby które regularnie stołowały się w domu i spożywały w nim dwa posiłki dziennie, miały o 13 proc. mniejsze ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2 niż osoby, które w domu jadły sześć posiłków tygodniowo.

Greg Zong, główny autor badania zwrócił uwagę, że w ostatnich 50. latach tendencja jedzenia w restauracjach, czy zamawiana posiłków na wynos wyraźnie wzrosła. W tym samym okresie zaobserwowano rosnącą populację pacjentów zmagających się z otyłością i cukrzycą.

Naukowcy z Harvardu podkreślili jednak, że trudno jest ocenić „idealną” liczbę posiłków domowych ograniczających ryzyko choroby. Zdecydowanie – im będą one stanowiły większy udział w dziennym bilansie – tym zdrowiej dla pacjentów.

Powiązane artykuły
LEKARZWszechstronny lekarz

Post-COVID trwa i zbiera żniwo SARS-CoV-2

10 procent osób, które przechorowały COVID-19, doświadcza trwałych zaburzeń węchu. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Europejską Akademię Neurologiczną (EAN), do ostrych…
LEKARZWszechstronny lekarz

Niepokojące dane: polscy neurolodzy coraz częściej doświadczają wypalenia zawodowego!

Zbyt mało lekarzy neurologów dla tak wielu pacjentów. Konieczne są zmiany systemowe w organizacji pracy – takie wnioski płyną z niedawno zakończonego…
LEKARZWszechstronny lekarz

Narkotyki i alkohol są jeszcze bardziej niebezpieczne

Zmiany klimatyczne mogą przyczyniać się do nasilenia zaburzeń związanych z zażywaniem narkotyków i spożywaniem alkoholu. Według badań przeprowadzonych przez naukowców zajmujących się…
Zapisz się, aby otrzymywać nasz newsletter